מחסור בשבבים של מוליכים למחצה (semi-conductor chips) מהווה עננה המעיבה על הייצור התעשייתי ועל ההתאוששות הכלכלית של כל המדינות המפותחות.
כיום, בשונה משנים קודמות, מכניסים שבבים למגוון מוצרים, למשל מכוניות. במכוניות החדשות יש מכשיר רדיו משוכלל, מצלמת וידאו, אחורית וקדמית, ועוד אביזרים שיש בהם שבב (צ'יפ) מוליך למחצה. בכל מכונת כביסה יש תרמוסטט אלקטרוני משוכלל ומנגנון הפעלה שיש בהם שבבים. מובן איפה שמחסור בשבבים יכול להאט או לעכב את הייצור של המוצרים האלה ודומיהם. מובן גם שמחסור בשבבים מתקדמים עלול לעכב ייצור של סמארטפונים, של זיכרונות מרכזיים של נתונים ("עננים"), מכוניות אוטונומיות, מדפסות תלת-ממד ועוד.
תעשיית המוליכים למחצה מתחלקת לשלושה סגמנטים: החברות הגדולות ביותר שהן קבלניות ביצוע עבור כל חברה וארגון שרוצים שיצרן חיצוני ייצר עבורם; יצרנים קטנים יותר שקשורים עם חברות שמתכננות שבבים למוצרים מיוחדים שלהן, אבל אין להן יכולת לייצר את השבבים; יצרנים ביתיים, כלומר, מחלקות או זרועות ייצור "In House" של חברות שעיקר עיסוקן בתחום אחר. במאמר זה אתמקד בעיקר בחברות הגדולות ביותר, שהן קבלניות ביצוע.
תעשיית המוליכים למחצה סובלת מהפרעה דו-קוטבית. תעשייה זו עוברת לסירוגין, כל כמה שנים, ממצבים של מחסור בכושר ייצור ועלייה במחירים וברווחיות, למצב של עודף בכושר ייצור, שגורם לירידת מחירים ולהפסדים ליצרני השבבים. הדבר נובע מכמה סיבות שמאפיינות את המוצר: ראשית, ההשקעות הגדולות הנדרשות כדי להקים מפעל לייצור שבבים מוליכים למחצה; שנית, הזמן הממושך שדרוש להקמת מפעל; שלישית, הביקוש לשבבים תלוי בהיקף הפעילות של ענפי ייצור אחרים שגם הם סובלים מתנודות בביקוש.
ענף ייצור המוליכים למחצה סובל מתנודות חדות כתוצאה מתהליך של "האצה" (Acceleration), אולם הוא אינו הענף היחידי. כך, למשל, גם ענף ספינות המטען וההובלה הימית, ענף ייצור מכונות לעבודות עפר כמו מחפרים ובולדוזרים, ועוד ענפים.
המחסור בשבבים כבר פגע במדינות אחדות בפעילות של ענפי תעשייה חשובים. למשל בתעשיית המכוניות הגרמנית. שר האוצר הגרמני פנה אל מקבילו בטאיוואן וביקש את עזרתו כדי לקבל יחס מועדף לתעשיית המכוניות.
תעשיית המוליכים למחצה עצמה גם היא משתתפת בתהליך "ההאצה". החברות בתעשייה הזאת משקיעות השנה סכומים עצומים בהרחבת כושר הייצור. החברה הגדולה ביותר בתעשייה, Taiwan Semiconductor Manufacturing, הודיעה שתשקיע השנה 30 מיליארד דולר בהרחבת כושר הייצור. Samsung הודיעה שתשקיע בתחום השבבים 28 מיליארד דולר, וכך גם חברות אחרות. לדעתי, אין סיבה להטיל ספק בדבריהן.
מן המגמה הזאת משתמע, כי כאשר ההשקעות האלה ייתנו את פירותיהן, המחירים יתחילו לרדת ויתחיל שלב של ירידת מחירים בשוק המוליכים למחצה.
מגפת הקורונה העצימה אף יותר את המחסור הנוכחי. לפי נתונים של ארגון Future Horizons (חברה למחקרי שוק), מאז המשבר הכלכלי העולמי ב-2008-2007 הענף לא השקיע מספיק כדי להתאים את כושר הייצור שלו לגידול בהיקף הפעילות של צרכני השבבים, ולכן המחסור עכשיו גדול יותר וגורם לנזקים קשים יותר. לו היו משקיעים כראוי בעשור הקודם – לא כך היה המצב.
7 תגובות
בתעשיית השבבים העולמית יש תחרות אמתית. הכל מתחיל בשאלת ביקוש והצע, והיצרנים יתאימו עצמם מהר לצרכי השוק.
כעת השאלה הגדולה:
להשקיע או לא
אני חושב שכדאי
כי אולי יקח זמן אבל העליה במכירות הרי מובטחת
היום כל מכשיר או מכונה משובצים בשבבים . אי אפשר בלעדיהם . ענף שעתידו מובטח
אתמול בלילה היתה כתבה ארוכה בטלוויזיה בדיוק על הבעיה הזאת. ממש בעיה בינלאומית כבדה. כל הכבוד שהקדמת אותם.
אין מספיק חיסונים
אין מספיק אוכל
אין מספיק מקומות עבודה
ואתם עם שבבים?
תעשיית העתיד
שימו לב לנקודה העיקרית שצריך להבליט. בגלל שהשבבים הם אבן יסוד חשובה בהרבה מאוד תעשיות, המחסור בשבבים והמשמעויות שלו יהיו לא פשוטות לגבי הרבה תעשיות