מה עשתה הקורונה ל-Duty Free?

שינויים בפעילותן ובאופיין של חנויות ה-Duty Free
תמונה של אליהו עם כובע
ד"ר אליהו בורוכוב

שנת 2020 תיזכר כשנה של מהפכים בענפים ובתחומים רבים בכלכלה.

במאמר קודם, "רובין הוד והדור החדש בבורסה", כתבתי על שינויים מבניים בשוקי ההון. במאמר זה אתאר בקצרה את השינויים שהתחוללו וממשיכים להתחולל בפעילות של חנויות ה-Duty Free ברחבי העולם. שנת 2020 הייתה שנה גרועה מאוד לענף. מכיוון שמספר הטיסות ותנועת הנוסעים במטוסים פחתו מאוד, המכירות בחנויות ה- Duty Freeירדו בשני שליש. זה קרה אחרי עשור של צמיחה מהירה. לפי אומדן של החברה לייעוץ כלכלי, Generation Research, בשנת 2019 היקף המכירות של חנויות פטורות ממכס הגיע ל-86 מיליארד דולר. כאשר הענף יתאושש מן המפולת שגרמה לו מגפת הקורונה, כמה ממאפייניו, כפי שהיו לפני שנת 2020, ישתנו.

ראשית, מרכז הכובד של פעילות חנויות ה-Duty Free עובר למזרח הרחוק, ובעיקר לסין. תיירים סינים הם כבר מספר שנים הלקוחות הטובים ביותר של חנויות ה-Duty Free. הם מוציאים יותר כסף על קניות ונוטים, יותר מלקוחות אחרים, לקנות מוצרי מותרות יקרים (בשמים, משקאות אלכוהוליים, פריטי לבוש יוקרתיים וכדומה). בשנים האחרונות הסינים קנו בערך שליש מן המכירות של מוצרי מותרות כאלה. סביר לשער שחברות שמשווקות מוצרים כאלה, כמו Louis Vuitton וחברות הבת שלה, יפתחו שלוחות ונקודות מכירה במיקומים שמותאמים לקונים הסינים.

שנית, מעבר לחנויות בערים ובמרכזי קניות. כבר שנים שבארצות רבות מסתמנת מגמה לאפשר מכירות פטורות ממכס או ממיסים אחרים, גם באמצעות בתי מסחר שאינם ממוקמים בנמלי התעופה, והלקוח מקבל את הסחורה בנמל התעופה לפני שהוא יוצא מן המדינה. יש מדינות שבהן קבוצות מסוימות של אנשים זכאים לפטור ממכס או ממיסים אחרים. בישראל יש זכויות כאלה לעולים חדשים, לתושבים חוזרים, לסטודנטים שחוזרים מלימודים בחו"ל ועוד. אנשים כאלה יכולים לקנות את המוצרים המתאימים במקומות אחרים ולאו דווקא בנמל התעופה.

בסין החליטה המפלגה הקומוניסטית ליצור תנאים שחלק גדול יותר מן הקניות של מוצרים ב-Duty Free יופנו לשוק בסין ("סין תחילה"), ולשם כך נפתחו אזורי קניות פטורים ממכס וממיסים אחרים, במיקומים שאינם נמלי תעופה. למשל באי היינאן (Hainan) הנמצא 450 קילומטר מדרום מערב להונג קונג.

במאמר מוסגר, שימו לב איך השתנתה המפלגה הקומוניסטית בסין מאז ימי מאו דזה-טונג, ובמה היא עוסקת עכשיו.

שלישית, כפועל יוצא של השינויים הקודמים, יש לשער שהרכב המוצרים שיימכרו בחנויות פטורות ממכס ישתנה. יגדל חלקם של מוצרים יקרים ויקטן חלקם של מוצרים זולים מן הסוג שאנשים קונים כשהם נוסעים לנופש: משקפי שמש, כובעים, ספרי קריאה וכיו"ב.

באותו זמן, בצד השני של העולם, במערב אירופה, מתגברים הקולות הקוראים לביטול הפטורים ממיסים למיניהם, ולביטול החנויות הפטורות ממכס.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

4 תגובות

  1. כבר כיום ניתן למצוא באינטרנט מחירים זולים יותר למוצרים מסוימים מאשר בדיוטי פרי

  2. ככל שיעברו הזמן ניווכח עד כמה הקורונה שינתה הרבה דברים בהרבה תחומים. גרמה לנו להבין אחרת ולעשות אחרת.

  3. יתכן שדווקא בשנתיים שאחרי המגפה תהיה התנפלות על נסיעות לחול ועל הדיוטי-פרי, הציבור מרגיש כמו יציאה מעבדות לחירות ולא עושה חשבון של כדאיות וצורך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של נוח

לא רק מכות

מבט אל אירועים שבהם נהרגו ערבים

צילום של יוסי

גזירה משמים?

איך לרתום תהליכי שינוי שכבר קורים בחברה החרדית