"אל על" חברת התעופה ה"לאומית" שקועה עד צוואר בחובות עתק לספקים, ליצרני מטוסים (הדרימליינר) ובעיקר לציבור הנוסעים שרכשו כרטיסי טיסה במאות מיליוני שקלים וטיסותיהם בוטלו.
עוד לפני הקורונה הייתה אל על חברה ממונפת בשיעור של כ-90% בשל רכש מטוסי הדרימליינר החדשים, וכיום מבחינה פיננסית היא חברה בפשיטת רגל מוחלטת. אל על מבקשת מהמדינה הזרמה דחופה של כ-1.5 מיליארד שקל (400 מיליון דולר) לצורכי הנשמה, אך למעשה זקוקה למיליארדים נוספים על מנת להמשיך להתקיים כחברת תעופה, במיוחד לנוכח התחזיות הקודרות של ענף התעופה כתוצאה ממשבר הקורונה.
נשאלת השאלה: למה המדינה צריכה לתמוך בחברה כושלת כמו אל על, על חשבון ציבור האזרחים הנאנקים גם כך מנזקי הקורונה?
נימוקים לזכות:
- אל על נחשבת לחברת התעופה הלאומית של ישראל, כמו "לופטהאנזה" בגרמניה.
- אל על מעסיקה אלפי עובדים, ועם סגירתה הם יהפכו למובטלים.
- אל על מייצרת הכנסות לתוצר המקומי ולמערכת גביית המיסים ממשכורות העובדים.
- עוד נימוקים? – אין.
נימוקים לחובה:
- אל על היא חברה פרטית בשליטת האחים בורוביץ, שחילקה בעבר לבעלי מניותיה דיבידנדים ומשכורות במאות מיליונים.
- רמת המשכורות באל על מהגבוהות במשק, במיוחד לטייסים (עלות של 100–150 אלף ש"ח). המשכורות גבוהות מאוד גם בהשוואה לחברות תעופה זרות.
- אל על פועלת בחוסר יעילות ובבזבזנות ללא השוואה לחברות תעופה אחרות, לרבות השבתת החברה בשבתות, שעלותה אובדן תפוקה והכנסות של כ-15%.
- שירות הלקוחות באל על גרוע ביותר, מתנכר לנוסעים, יקר להחריד ובלתי יעיל.
התנהלות אל על מבחינה עסקית מזכירה לי את החברות ההסתדרותיות משנות ה-70 של המאה הקודמת, כמו כור, סולל בונה, תנובה, קואופ, אגד וכו'. זו חברה מסורבלת, עמוסת הוצאות ועלויות מיותרות, משכורות עתק שנבנו על בסיס ועדי עובדים אגרסיביים ונצלנים… ולכן דינו של הדינוזאור הזה להיכחד.
ובכל זאת, אני בעד חברת תעופה לאומית במדינת ישראל, ולו רק משום שישראל מדינה מוקפת מדינות אויב, ללא תחבורה יבשתית בגבולותיה, הנתונה מעת לעת למתקפות, מלחמות ומשברי ביטחון, וזקוקה לאמצעי תעופה אזרחית בלתי תלוי ועצמאי.
בעוונותיי הרבים התנסיתי לא אחת בניהול תהליכי הבראה של עסקים גדולים וקטנים. חברת אל על חייבת לפשוט רגל ולהיסגר, ואין טעם בבזבוז כספי ציבור כדי לסבסד את כל מעללי מנהליה הכושלים. המדינה צריכה לתמוך בשותפות עם יזמים פרטיים שיקימו חברת תעופה לאומית חדשה.
ניתן לרכוש את המותג אל על וחלק מהפעילות העסקית בעלת ערך מוסף מאל על הישנה עבור החברה החדשה. אל על החדשה תערוך תכנית עסקית עדכנית וחדשה, תגייס בקפדנות ובבררנות יתרה עובדים, לרבות טייסים, מהחברה הישנה, ותושתת על בסיס של חברה צעירה ויעילה, עם מינוף פיננסי בריא ורציונלי, משוחררת מכל ההתחייבויות ההיסטוריות של אל על הדינוזאורית.
מדינת ישראל תחזיק ב-25% מניות הון וב-50% מניות שליטה בזכות הערבויות שתעמיד לחברה. קבוצת הניהול של החברה תכלול יזמים פרטיים (חס וחלילה לא פקידי מדינה), ואלה ינווטו את אל על החדשה במסלול עסקים בריא וכלכלי למטרות רווח.
גילוי נאות: אין לי שום ספק שממשלת ישראל החדשה לא תפעל כך… אבל מותר לפנטז…
7 תגובות
מסכימה שצריך חברה לאומית והמתכונת שאתה מציע נשמעת הגיונית
את משך הטיסה כדי לקבל יותר כסף וזה בהוראת הוועד שלהם אך גם בידיעת הבעלים, איננה חברה שיש לה זכות קיום.
כל שקל שהמדינה תשקיע באל על יהיה כסף טוב שהולך אחרי כסף רע. אל על ידועה מזה שנים רבות כחממה להעסקת פרוטקציונרים עובדים מיותרים, התנשאות ובזבוזים.
יש לחסל את החברה ולפתוח בחקירה נגד התאומים איזי ודדי, שנשוי לבת משפחת ידיעות אחרונות, על ניצול לרעה של השליטה שלהם באל על.
המדינה חייבת להקים מחדש חברת תעופה לאומית כאשר חלק מצי המטוסים וחלק מעובדי אל על יקלטו בה במסגרת חוזי עבודה חדשים.
ממקומם כדי שלא שתבנה ליד חרדים גברים
בעד חברת תעופה לאומית אבל שלא יגדל לנו עוד פעם ערפד מוצץ דם
כל פעם נכחד וגם מחדש במימון של הפראיירים
שחררה להם הלוואה שכנראה לא תוחזר אף פעם. שום מחשבה. שום ראית עתיד של המובילים אותנו.