כאשר פירסמתי לראשונה את הנושא של מחוברות ארגונית (אירוסין בעולם הניהול, 2018) לא ניתן היה כלל לדעת או לשער מה תהיה ההתפתחות של המחקר בתחום. בארבע השנים האחרונות המחקרים והבדיקות שנערכו בתחום קבעו כי עולם המחוברות הארגונית הוא אחד הכלים הניהוליים החשובים ביותר הקיימים.
בגלל שעבר זמן רב ובעיקר לאור שינויים בגישה בעולם – אחזור בכמה מילים על ההגדרה של הנושא, ואז אציג את החידושים המעניינים ביותר.
המושג "מחוברות ארגונית" בודק עד כמה עובדי החברה נאמנים ומחויבים רגשית ושכלית למטרות החברה. המחוברות הארגונית בודקת אם עובדי החברה מאמינים בחברה, במנהלים ובמנהלות שלהם, ביכולת שלהם לתת תרומה ממשית לקידום המטרות ועוד. מערכת כלים זאת נותנת תשובה מספרית וכמותית לשאלות של מחויבות העובדים ליעדים, מטרות ומוצרים מזה ולשאלה עד כמה הארגון מספק לכם כלים, מידע, הדרכה והוראות כדי להביא לידי ביטוי את המקצוענות שלהם עצמם מזה.
בשנים האחרונות, בעקבות מספר מחקרים ומאמרים שפורסמו, התברר כי לתחום יש השפעה ניהולית גדולה הרבה יותר ממה שחשבנו. אפילו ב-2017, ולאחר ב-2018 עם הפרסום שלי כאן, לא ניתן היה אפילו לשער את הפריחה הצפויה. ממחקרים ראשוניים בסיסיים התפתח התחום וכעת כמעט בכל היבט שנבחן נמצא שיש לו ערך ממשי למנהלי החברה.
מהם הממצאים האחרונים? ראשית, התברר לנו כי באמצעות כלים של מחוברות ארגונית ניתן לשפר את מידת היעילות והאפקטיביות של העובדים. ניתן לעשות זאת בצורה של הכוונה שוטפת ורציפה של עובדי החברה אל עבר היעדים של החברה. התברר כי במהלך העבודה השוטפת העובדים, בישראל כמו בעולם כולו, מוסטים מדי פעם מהמטרה שלשמה הוקמה החברה לטובת הפעילות "כאן ועכשיו".
שנית, באמצעות כלים של מחוברות ארגונית ניתן לקדם ולדחוף מוצר ספציפי או שירות ייחודי שהחברה – או הארגון, או המפעל – מעוניינת לקדם ולשפר את אחוזי הסגירה שלו או את כמות הלקוחות שקונים אותו. ניתן לוודא כי העובדים יודעים היטב כיצד המוצר הזה מסייע ללקוחות, כיצד הוא משפר את איכות החיים של המשתמשים בו וכיצד הוא מועיל. הכלים של מחוברות ארגונית יודעים לבצע זאת היטב.
דוגמאות נוספות שאותרו היו אירועים שבהם מחוברות ארגונית סייעה למנהלים לבצע "שיווק פנים-ארגוני" של החלטות ניהוליות ושל הוראות. לעיתים יש הנחיות והוראות שמועברות ממטה החברה אל הדרג הביצועי שאינן עולות בקנה אחד עם ההיגיון של העובדים או של הלקוחות. מחוברות ארגונית יכולה לסייע על ידי מתן תשובות, פתרונות ותסריטי שיחה לעובדים. זאת חשיבה שדורשת כלים של מחוברות ארגונית יחד עם תפיסת עולם הרואה בכך חשיבות עצומה לשם הנעת העובדים.
דוגמה שונה לחלוטין מראה שהמחוברות הארגונית וחשיבה בצורה זו משפיעות לא רק מבחינה פנים-ארגונית אלא גם על ספקים חיצוניים. לאחד הגופים המוסדיים הגדולים במשק היו שישה משרדי עורכי דין שעשו פעילות דומה מאוד. הפריסה הגיאוגרפית של המשרדים נבעה מפריסת המחוזות של אותו גוף פיננסי. בפועל ששת משרדי עורכי הדין עבדו בצורות שונות, עם הנחיות שונות ובעיקר – לא נתנו את התיעדוף הנכון לגוף המוסדי הזה. באמצעות תהליך שמבוסס על מחוברות ארגונית הועברה השתלמות מקצועית לצוותים של ששת המשרדים (בסך הכול כ-20 עורכי דין). אבל המידע שהועבר לא היה "מידע סטרילי" אלא נעטף בצורות שונות שהביאו את עורכי דין אלו לבצע את העבודה עבור המערכת הפיננסית בצורה היעילה והטובה ביותר. עורכי הדין בעצם "גויסו" ו"תודרכו" על ההיגיון ועל נכונות המשימות שלהם ועל חשיבות המשימות שלהם בראייה הכוללת של הלקוח שלהם. פעילות קטנה, כמעט לא מורגשת – ועם זאת תוצאה עסקית מדהימה.
ולסיום נקודה חשובה לציון שעולה במהלך הדרכות שמועברות על ידי הח"מ על הנושא של מחוברות ארגונית. המנהלים, שבתחילת ההדרכה נראים מסויגים מאוד מהעוצמה של המחוברות הארגונית, משנים את דעתם מהר מאוד כאשר הם רואים כי הכלים הללו פועלים – לטווח ארוך ועם מעט מאוד תשומות כספיות. כלומר יש פחות צורך לתגמל עובדים ולתת להם בונוסים – ויותר צורך ואפשרויות להפוך מערכות אלו למערכות מבוססות על מחוברות ארגונית. בפועל המשמעות היא כי במקום לשים את הדגש על יעדים, עמידה ביעדים, בונוסים אישיים או צוותיים – אפשר לשפר את מחוברות העובדים לאותם יעדים. והתוצאה – לטווח הארוך – טובה הרבה יותר.
9 תגובות
החיבור לארגון חשוב, וכעת הטרנד של עבודה מהבית מקלקל את החיבור הזה
בנימין היקר – בהחלט יש בעיה קשה מאוד של מחוברות ארגונית בעבודה מהבית. יש כמה ניסיונות לתת לזה פתרון אבל עדיין לא נמצאה הנוסחה הנכונה. בברכה, בועז נחמד.
אפילו ברמה הלאומית זה נכון
מסכים. גם ברמה הלאומית – מחוברות של עם למדינה שלו – כלי עבודה מרכזי. רק מעדכן כי הנושא הזה של מחוברות ארגונית, קשה מאוד למדידה, לפיקוח ולבקרה – למרות שהוא קיים בפועל, ללא ספק. בועז.
החיבור לחברה לא תלוי רק בץגמול כספי גבוה. הרבה אנשים טועים בכך. חשוב מאוד החיבור האישי. אנשים גם לא אוהבים אווירה של עצמאות יתר.
בהרבה מקרים "ניהול מבוסס מחוברות ארגונית" מהווה כיסוי להנהלה, בעיקר בחברות פרטיות, לשלם לעובדים שכר נמוך. תמיד יימצאו מנהלים שכאשר עובד בא לבקש תוספת שכר יגידו לו ש"לעבוד אצלנו זו פריבילגיה" לא כל אחד מתקבל, וכיו"ב. בד"כ החברה מקיימת כל מיני אירועים "לטובת העובדים" שבסופו של דבר עולים לה פחות כסף מאשר לשלם לעובדים שכר יותר גבוה. בד"כ מזמינים יועץ ארגוני כדי ללמד איך עושים את זה כולל להעביר סדנאות לעובדים על מזלם הטוב שהם עובדים במקום שלמעשה משלם ליועץ עבור מומחיותו.
ליאורה היקרה.
קשה לי מאוד לענות על הפוסט שלך מאחר ואני לא מכיר אירועים דומים למה שאת מתארת.
עולם המחוברות הארגונית פועל בצורה חיצונית אקסוגנית, לעולם התוכן של השכר הטבות בונוסים וכדומה. הוא פועל במקביל אליו ולא בא במקומו.
אם תקראי חומרים נוספים שלי בנושא המחוברות הארגונית תראי כי מחוברות ארגונית יכולה להיות למוצר ספציפי או לסניף ספציפי או לשירות ייעודי שהחברה נותנת.
ולכן, הדיון על השכר של העובדים, לא נמצא בעולם התוכן של מחוברות ארגונית פר אקסלנס.
בועז.
זה שונה ממקרה למקרה. תלוי בנסיבות אישיות. האוירה כלכלית. בערכים חברתיים. בסטנדרטים ענפיים, בתרבות המקומית, ועוד ועוד
אריה היקר – צודק לחלוטין. בועז.