משבר קורונה בעסקים – מה עושים?

המלצות ונקודות לבירור
תמונת ורה
עו"ד ורה אורמן

משבר הקורונה נמשך וכבר אפשר לראות שמצב העסקים הולך ומחמיר, היקף ההגבלות שמטילה המדינה על עבודתם של העסקים הולך וגדל, ההפסדים הכספיים קצרי הטווח וארוכי טווח של העסקים הולכים ועולים.

הפתרון, הסיוע, הקץ – בשלב זה כל אלה אינם נראים באופק. המדינה מתעלמת מההשפעות הכלכליות והנפשיות של המגבלות על בעלי עסקים, כמו גם על כלל האוכלוסייה, התעלמות שעוד תידון על גבי דפי ההיסטוריה או של מבקר המדינה או של כל מי שיבדוק את הפעולות של המדינה בדיעבד. אך כמו שכבר כתבתי במאמריי הקודמים, בעלי עסקים תמיד דאגו לעצמם וגם היום המצב אינו שונה בהרבה.

אז מה אפשר או צריך לעשות?

לצמצם סיכונים או הוצאות, ככל הניתן.

  • ספקים – לעבור על ההסכמים עם הספקים ולבחון דחיית תשלומים, ככל הניתן ובמסגרת ההסכם הקיים ביניכם. כאשר עושים זאת, חשוב לשים לב לשתי נקודות. הנקודה הראשונה היא האם מדובר בספק קטן, שדחיית התשלום תזיק לעסק שלו הרבה יותר משתזיק לכם העברת התשלום במועד. הנקודה השנייה היא שיש לדבר עם הספק, להבין מה האפשרויות, לשמוע מה מצבו, ולהגיע להסכמה שתעבוד עבור שני הצדדים. חשוב לא לפגוע בספקים באופן ניכר ולהמשיך את שגרת התשלומים ככל הניתן, תוך ניסיון לצמצם את הנזקים לעסק שלכם ולקיים את ההסכמים הקיימים. אם הגעתם להסכמה עם הספק על דחיית התשלום או שינוי כלשהו, דאגו לעשות זאת בכתב ובצורה מסודרת.
  • הוצאות – בדקו אילו הוצאות בשלב זה אינן חיוניות וניתן לצמצמן, לבטלן או להקפיאן. בדקו את ההסכמים שלכם עם נותני השירותים ועשו כן בהתאם למה שכתוב בהסכם או שתגיעו להסכמות חדשות עם נותני השירות. שוב, הכול צריך לעלות על הכתב.
  • עובדים – בדקו אילו עובדים אפשר לשחרר לחל"ת. שימו לב שהעובד המשוחרר לחל"ת יהיה עובד שזכאי לקבל דמי אבטלה מהמדינה (לא כולם זכאים), וששחרור העובד הספציפי לא יזיק מאוד לו ולמשפחתו. כמו עם הספקים, חשוב לדבר עם העובדים, שגם הם חשים חוסר יציבות כלכלית, חוסר ודאות לגבי עתידם ולחצים בתוך המשפחה. חשוב לעשות מהלכים מהסוג הזה בזהירות וברגישות ובהתאם לדין בעניין זה. מומלץ להתייעץ עם רו"ח ועו"ד לענייני עבודה.
  • לקוחות – לדבר עם הלקוחות, לבדוק מה קורה אצלם, איך ניתן לסייע להם, להגיע להסכמות ביחס לתשלומים שהם חייבים לעסק, מה אפשר לדחות ומה הם צריכים לשלם. גם כאן, לדבר ולהגיע להסכמות, לגלות רגישות מירבית, תוך שמירה על מערכת יחסים טובה ויציבה, עמידה בהסכמים וכל שינוי בסיכום – לעשות בכתב.
  • עבודה מרחוק – לבדוק אם ועד כמה אפשרי לעבור לעבודה מרחוק. להגיע לעבודה כמה שפחות, לוודא שכמה שיותר עובדים יוכלו לעבוד מרחוק וכמה שיותר לקוחות ימשיכו לקבל שירות שהם צריכים. לשמור ככל האפשר על השוטף החיוני.
  • לבדוק אם האפשרות לקבל הלוואה מהמדינה, בתנאים המוצעים היום, תועיל לעסק. לעשות בדיקה יסודית ומעמיקה אם זה רק יוסיף התחייבויות לעסק (לאחר תום תקופת הגרייס הארוכה, נכון להיום) או שיש בכך כדי לסייע בשלב זה ובעיקר בטווח הארוך. לזכור שמדובר בכסף שיהיה צריך להחזיר בסופו של דבר, ולברר אם יש בכך סיוע אמיתי או שמדובר בתרופה זמנית שלא תסייע לעסק בעת החזרה לשגרה.
  • לבדוק איך אפשר להסתגל למצב שנוצר: האם ניתן לשפר שירות קיים, האם ניתן להוסיף או להגדיל מכירות אונליין וכד'. יחד עם זאת, לפני שעושים זאת חשוב להבין מספר נקודות: אם מדובר בשירות זמני, האם ההשקעה בו כיום מצדיקה את ההכנסות שהוא ייצר? האם מדובר בשירות ארוך טווח שניתן להוסיף לעסק ומצדיק את ההשקעה בו כרגע? האם השירות שהעסק מסוגל לתת כרגע ללקוחותיו הוא ברמה מספיק גבוהה שמשקפת את הערכים של העסק ותשמר או תשפר את המוניטין של העסק גם היום, בעת משבר, וגם בסיומו?

בעיניי הדבר החשוב ביותר שכדאי לעשות היום, לפני שמבצעים פעולות כלשהן, הוא לשקול כל מהלך: בצד אחד את הכוחות, הזמן והמשאבים שיידרשו כדי לעשות זאת ומנגד את התועלת לטווח ארוך עבור העסק שלכם. אם ההשקעה גדולה מהתועלת, הייתי ממליצה שלא להשקיע בפעולות אלה. זכרו שהמשבר והמגבלות לא יחלפו מחר וניאלץ להתמודד עוד מספר שבועות או חודשים, כך שחשוב מאוד לשמור על כוחותיכם ועל מצבכם הנפשי.

כרגע המלאי שלהם מוגבל מאוד, והדרכים להטעינם מצומצמים למדי.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

12 תגובות

  1. למעשה זה המשך של מאמר שפרסמת כאן ב- 28 במרץ. כל הנחיותייך הן ישר ולעניין.
    ברשותך יש להוסיף עניין נוסף – הדבר היותר חשוב מהכול הוא ניהול תזרים המזומנים. ברגע שנגמר הכסף ואין יכולת לשלם – זה הסוף. אף אחד לא יעזור, לא הבנקים ולא המדינה. את צודקת מאד – כל עצמאי צריך לעזור לעצמו.
    לכן יש להפסיק מיד את כל הוצאת הכסף. רק לקנות אוכל ותרופות וגם זה בחיסכון. לא לקחת הלוואות בבנקים. זה מתכון להסתבכות נוספת.
    צריך להמתין בסבלנות ולראות מתי הכלכלה תחזור לתפקד והעיקר לא לפחד מההוצאה לפועל.

    1. תודה
      לקנות אוכל ותרופות זה מקופה של הבית, ולא של העסק. אצל חלק מהעסקים לא ניתן לעצור את כל התשלומים, יש התחייבויות שחייבים להמשיך לשלם.
      לגבי הלוואות, כתבתי שכל אחד יבחן מה נכון לגבי העסק שלו. אין עצה אחת שנכונה לכולם.

      1. מה זה התחייבויות שחייבים לשלם?
        אם נגמר הכסף ממה ישלמו?
        יש להשתחרר מהחשיבה שיש חשבונות שחייבים לשלם.
        בזמן חירום צריך כל אחד לדאוג לעצמו ולמשפחתו בעיקר אם הוא עצמאי קטן שלמעשה קופת העסק וקופת הבית שלו זה אותו הדבר.

        1. זה שיש חשבונות שצריך לשלם זו לא חשיבה, אלא מציאות משפטית
          מי שנגמר לו הכסף כנראה שצריך לסגור את העסק. יחד עם זאת, צריך לבחון כל מקרה לגופו ואין המלצה אחת שנכונה לכולם

    1. דבר ראשון, עד היום זה לא הוכיח את עצמו ובבחירות הקודמות הייתה מפלגה שהצהירה שהיא מפלגת העצמאים והיא לא עברה את אחוז החסימה בכלל
      דבר שני, גם אם יקרה נס ותתארגן מפלגה כזו ואפילו תיכנס לכנסת בבחירות הבאות, זה יהיה עדיין רחוק מלקבל את הכל. עצם הכניסה לפוליטיקה אינה מקנה באופן ישיר את הזכויות ויש מחסומים שצריך לעבור.
      כמו שראינו עד היום, מי שכבר נכנס, ברוב המקרים דואג לכיסא שלו או לכיס שממנו מומן הקמפיין שלו ואחרי שהוא מקבל משכורת ותנאים של ח"כ, ציבור שבחר בו הופך למשהו נשכח. לא כולם, נכון. אבל לא הייתי תולה בזה תקוות רבות מדי

  2. לרוב הפעילות, נתגבר. קצת עזרב, קצת התייעלות, קצת סבלנות
    לא לשכוח שגם בימים הטובים עסקים רבים נסגרים
    רוב המסעדות לצמשל בתוך שנתיים

    1. נכון
      אך בעת הזו יש סיטואציה מיוחדת
      בכל מקרה כל עסק צריך להיות מוכן למשבר

    1. בעלי עסקים לא זכאים לדמי אבטלה, לדוגמא, והם אלה שמשלמים את דמי ביטוח לאומי, שמקבלים השכירים כדמי אבטלה
      ההוצאות שלהם ממשיכות להצטבר, בלי קשר לשאלה האם הכניסו כסף או לא
      ואם הם מפטרים עובד הם צריכים לשלם לו זכויות ופיצויי פיטורין
      הכל מהכיס שלהם
      כולל את העובדה שאין מי שמפריש להם פנסיה, משלם חופשה או הבראה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים