מדי שנה מפרסם משרד הכלכלה את דוח מצב העסקים הקטנים והבינוניים בישראל. מדי שנה אני נתקלת בנתון שנמצא בפרק "חסמים והזדמנויות לעסקים קטנים ובינוניים – חסמים המקשים על התפתחות והקמת עסקים" שלא נותן לי מנוח. חשוב להבהיר שהנתונים המוצגים בפרק זה הם על פי תחושותיהם הסובייקטיביות של בעלי העסקים, כלומר התשובות לא מראות מה הם החסמים האמיתיים לצמיחה של העסקים, אלא מה החסם לדעתם של בעלי העסקים.
לאור ההבהרה לעיל, האם מי שקורא את הנתונים ומסתמך עליהם מבין שלא מדובר בנתונים שהמדינה מספקת על בסיס מחקר אמיתי, אלא על סמך דעותיהם של בעלי העסקים ועל תחושותיהם ושזוהי ראייתם את מצב הדברים?
הנתון שלא נותן לי מנוח מראה כי בקרב העצמאים – 52% מרגישים שהחסם העיקרי שלהם להצלחה עסקית הוא תחרות ומציאת לקוחות. עוד ניתן לראות, שככל שהעסק גדול יותר, כך הוא חושב פחות שיש לו חסם בנקודה הזו, ורואה חסמים במקומות אחרים.
מה יש אם כן בנתונים האלה שמטריד את מנוחתי? לטעמי, לא רק שאינם משקפים את המצב האמיתי של העסקים הקטנים ואת החסמים שעימם הם מתמודדים בפועל, אלא שהנתונים הללו מטעים את הציבור שקורא אותם, מאמין להם וממשיך גם הוא את מעגל המיקוד בתחרות ובהבאת לקוחות.
לא בכדי ככל שגודל העסק עולה כך הנתון הזה יורד. אסביר את טענתי: מניסיוני בעבודה עם בעלי עסקים, כמו גם משיחות רבות עם בעלי מקצוע אחרים העובדים עם בעלי עסקים, מצב הדברים בפועל הוא שבעלי עסקים אכן בטוחים כי הבעיה העיקרית שלהם היא הבאת לקוחות לעסק, והיא תיפתר אם רק ייכנסו לעסק יותר לקוחות. לפיכך הם משקיעים מאמצים ומשאבים במוקד עיקרי בעסק – הבאת לקוחות. עוד מראה הניסיון, כי המיקוד בהבאת לקוחות פוגע בתוצאות של בעלי העסקים, שכן זהו המיקוד העיקרי שלהם בעסק, כולל המקור העיקרי להוצאות שמושקעות באפיק זה.
מדוע המיקוד הזה פוגע בעסקים הקטנים? הרי לכאורה אם מתמקדים בהבאת לקוחות לעסק, ועומדים במשימה – אמורים לחוות הצלחה. אולם המציאות מורכבת הרבה יותר. בעלי עסקים אשר מתמקדים בהבאת לקוחות ומשקיעים בכך את רוב הונם ומרצם, אינם מתמקדים בבניית תשתיות אשר יבטיחו את הצלחת העסק, את יציבותו ורווחיותו כאשר הלקוחות ייכנסו וירכשו מהעסק. הם אינם משקיעים בבניית עמוד השדרה של העסק: מה הבשורה של העסק, מה הייחודיות שלו, על אילו ערכים הוא מושתת, אילו לקוחות הכי מדויקים לו, איך להציג את עצמם ואת העסק שלהם, איך לתמחר נכון את המוצרים והשירותים כדי למכור ברווח ולא רק למכור, איך לגבות בצורה נכונה כדי לא לרדוף אחרי הכסף ולעבוד בחינם, איך לסגור נכון את העסקאות של הספקים אל מול הלקוחות, איך להכין הצעת מחיר והסכם התקשרות עם הלקוחות שיבטיחו את הצלחת העסק, איך לנהל נכון את ההוצאות ואילו סכומים באמת נכון להוציא על שיווק והבאת לקוחות, כדי שהתוצאה תהיה רווחית, איך לנהל תזרים מזומנים ועוד.
ביצוע המשימות הללו הוא קריטי להגדרת הזהות של העסק ובניית עמוד שדרה חזק שכוללת מעטפת הגנה על העסק, שבסופו של דבר יביאו את ההצלחה העסקית הנחשקת. לצערי הרב, אנשי השיווק מצליחים למכור את אשליית הבאת לקוחות – זה יותר הכנסה. הדוחות של משרד הכלכלה מקבעים את התפיסה הזאת כאשר הם מציגים לבעלי העסקים את הנתונים, וגורמים להם לחשוב שהחסם העיקרי המפריד בין העסק שלהם לבין ההצלחה הוא התגברות על התחרות והבאת לקוחות נוספים לעסק.
יום יום אני ואנשי מקצוע נוספים, המעניקים שירותים לבעלי העסקים, נתקלים בעסקים שמשקיעים את רוב מרצם בהבאת הלקוחות לעסק שלהם, אבל לא משקיעים בבנייתו לטווח ארוך. מדי יום אנחנו שומעים "אני רק אכניס עוד כסף ואז אעשה את זה", "אני רק בתחילת הדרך אז עוד אין לי תקציב לזה" וכד'. בעלי עסקים שנמצאים בתחילת דרכם, שכלל לא נערכו לשנים הראשונות בעסק מבחינה כספית, לא הכינו תוכנית כלכלית שמביאה בחשבון את ההשקעה הראשונית הנדרשת לפתיחת עסק קטן או עצמאי, ולא, לא בציוד ולא בפרסום ולא בשיווק.
ההשקעה הבסיסית הנדרשת לכל עצמאי או עסק מתחיל חייבת להיות בזהות ובתשתית של העסק. שליש מהאוכלוסייה עונים מדי שנה כי הם מעוניינים לפתוח עסק. האם הם יודעים לענות על השאלה החשובה – למה? למה אני בכלל רוצה לפתוח עסק? לא. התשובה: "אני רוצה להיות אדון לעצמי" היא לא התשובה הנכונה, כי זה לא הדבר הראשון וגם לא העשירי שקורה לך כאשר אתה פותח עסק. אם לא תהיה לך סיבה טובה, מטרה, מסר, חידוש ובעיקר תשתית כלכלית ומשפטית מתאימה לפתיחת העסק, כל מה שיקרה הוא שתיכנס לסטטיסטיקה של סגירת עסקים.
לא בכדי העסקים הקטנים מושפעים יותר משפל בתחומים שלהם, שכן הם נטולי רזרבות לתקופת השפל, מאחר שאינם נערכים לכך מראש. מכאן גם הנתון כי שליש מהעצמאים ושליש מהעסקים הקטנים שקלו לסגור את העסק, אינו מפתיע – והוא גדול יותר מהנתון של השנה הקודמת, שעמד על רבע.
נתון נוסף המשקף את מצב העסקים הקטנים הוא העלייה ברווחיות של עסקים אלה בשיעור נמוך של 21%, לעומת העסקים הבינוניים אשר עומדים על נתון כפול מזה. בעוד שבעסקים הבינוניים ישנם אנשי מיתוג ושיווק מקצועיים, ניהול כספים ותזרים מזומנים, שכולל גם יועצים עסקיים ומשפטיים, וניהול העסקים האלה נמצא בידיים מקצועיות, גם הרווחיות שלהם עולה, כמו כן הם גם רואים בתחרות ובמציאת לקוחות חסם משני יותר לעומת העצמאים והעסקים הקטנים.
ולכן, כל העצמאים ובעלי העסקים הקטנים חייבים לעצור ולעשות בדק בית. האם הם אכן מתמקדים במה שיגרום לצמיחתם האמיתית? האם הם יודעים לשמור ולהגן על עצמם, לדרוש את המגיע להם אך גם יודעים בדיוק מה הם נותנים ללקוחות שלהם? רק כאשר בעלי העסקים יעריכו נכונה את מצבם ואת המקור האמיתי לצמיחתם, הם ישפרו את נתוניהם וכתוצאה מכך תצטמצם כמות העסקים הנסגרים מדי שנה ואלה השורדים בקושי (כלומר שוקלים לסגור).
*
אתר האינטרנט של עו"ד ורה אורמן
19 תגובות
לא הגיוני שעסק קטן יעמיס על עצמו הוצאות מוגזמות של ייעוץ וליווי וניתוח ןבקרה וכן הלאה.
גליה תודה על תגובתך, אשר מבטאת את החשיבה של רוב בעלי העסקים הקטנים, לצערי. לא מדובר בהוצאות שמעמיסות על העסק, אלא על השקעה שחייבים לתכנן מראש, ולתקצב לפני פתיחת העסק. אחרת מה שקורה זה, שנכנסים לסטטיסטיקה של קריסה כלכלית וסגירת העסקים. בדיוק בגלל זה אני כותבת ומבקשת להעלות מודעות לנושא.
ולא כמו רוב האתרים שרק מתעסקים בטייקונים ועסקים בינלאומיים
תודה רחלי
הלקוח הוא המלך.
כל לקוח שניכנס חייב לצאת כשהוא מרוצה ואליך לשוב הוא ירצה.
הלקוח הלקוח הלקוח,
אפילו פחות להרויח אבל לתת ללקוח את ההרגשה שלא רימיתה ולא עקצתה אותו,
מי שלא מוכן לתת שרות שלא יפתח עסק.
יונתן תודה. אני חושבת שכל דבר בחיים חייב להיות באיזון ויש איזה מקום מאוזן בין עקיצת לקוח לבין זה שהוא המלך. אם עושים את העבודה כמו שצריך, לא רק ברמה המקצועית, אלא ברמת בניית העסק, לגמרי מצליחים להביא לקוחות מרוצים, משלמים וממליצים לאחרים. יש לי אפילו הרצאה על זה.
אחת הנשים שבאמת יכולות לקדם את העסק שלך
תודה חופן
נתת לי נקודה טובה למחשבה!
תודה רבה.
אז כבר הצלחתי! תודה זאביק
תודה רבה ורה על כתבה מדויקת וכל כך נכונה. אני לחלוטין מסכימה איתך שכל עסק קטן צריך לפני הכול להגדיר את זהות העסק והייחוד שלו ולבנות את התשתיות בהתאם.
תודה דנה
ידע והבנה ואף אחד לא יכול להכריח אותם ובדרך כלל גם לא לשכנע אותם איך וכיצד לחשוב. זה כך בכל העולם.
תודה הילה
המטרה שלי בכתיבה ובהרצאות שלי, להנגיש את הידע והניסיון שלי ולספר לבעלי עסקים את מה שהם לא יודעים. מה שהם בוחרים לעשות עם זה, זה כבר באחריותם, כמו גם התוצאות שהם מקבלים בסופו של דבר
הוא זקוק ליותר תמיכה מבחוץ כי הוא הרי לא מעסיק בעלי מקצוע בתוך החברה.
תודה נחום
בדיוק על זה אני מדברת כל הזמן
חייבים להיעזר באנשי מקצוע לאורך כל הדרך
לא רק שהעסק הקטן לא מעסיק בעלי מקצוע בחברה הוא בעצמו גם לא יודע כל מה שצריך לעשות והרבה מקרים מנסה להסתדר לבד, וזה עולה אחכ הרבה כסף
ללא שום סיכוי להצליח כלומר פשיטת רגל מובטחת מראש
תודה אסתר
מי שפותח עסק הוא זה שיקבע את סיכויי הצלחתו
אם ינסה לעשות הכל לבד ורק יתרכז בהבאת לקוחות, את צודקת, התוצאה די ידועה מראש
ויותר ויותר קשה להצליח בעסק קטן ולשרוד כי צריך להשקיע הרבה כסף כדי לפרוץ ולרוב העסקים הקטנים יש בכלל מינוס בבנק.