העולם העסקי המשתנה, העולם הדיגיטלי המהיר, נגישות המידע, התחרות הגוברת – כל אלה מחייבים את בעלי העסקים והחברות המעוניינים להישאר בעולם העסקי לטווח הרחוק, לחשב מסלול מחדש. בעלי עסקים רבים כבר הפנימו: עסק שלא נמצא במרחב הדיגיטלי וברשתות החברתיות, לא ישרוד. אלה שיכירו בתפקידו ההולך וגובר של היועץ המשפטי בכל עסק – יישארו כאן לטווח הרחוק.
לאורך השנים אני צופה בבעלי עסקים וחברות ורואה את ההתנהלות שלהם בעולם העסקי. בשל השינויים המהירים המתחוללים בשנים האחרונות הבעלים או מהמנכ"ל נדרשים לגלות יותר בקיאות והבנה בתחומים מתפתחים של הטכנולוגיה, של עולם השיווק, של הרגלי צריכה משתנים. במקביל לכל השינויים האלה, הולכת וגדלה נגישות של המידע בכלל והמידע המשפטי בפרט, הלקוחות והצרכנים הופכים לחכמים יותר, דורשים יותר, מקפידים יותר. לאור זאת, עולה חשיבותם של היועצים המשפטיים גם בעסקים ובחברות קטנות.
בכל הזדמנות אני מדגישה לבעלי עסקים וחברות, כי לכל פעולה עסקית יש גם פן משפטי, כל פעולה כזו מחייבת גם בדיקה של ההשלכות המשפטיות על העסק או החברה. היום, יותר מתמיד, העסקים והחברות הקטנות לא יכולים להרשות לעצמם לבצע מהלכים עסקיים, ולו הקטנים ביותר שלכאורה הם הפעילות השוטפת של החברה, בלי לדעת האם יכולות להיות לכך השלכות משפטיות. הטעויות הקטנות ביותר, שלפעמים החברות הגדולות מצליחות לצאת מהן, עלולות להיות הרסניות לעסקים ולחברות הקטנות, אם לא יתייעצו מבעוד מועד.
לאור המצב היום, הבעלים או המנכ"ל מחויבים, לטובת החברה שלהם, להתייעץ עם יועץ משפטי בכל פעולה והחלטה עסקית, החל משלב הרעיון ועד למכירה ללקוח הקצה. כך לדוגמה, כל פעולה שמשפיעה על איכות השירות או המוצר של החברה, עלולה ליצור "פרסום" שלילי על ידי לקוח הקצה, אשר היום יותר מתמיד הוא חכם יותר, והמידע נגיש יותר ומגיע בקלות ללקוחות פוטנציאלים אחרים. כך גם כל פעולה שפוגעת במי מעובדי החברה – אם העסקה או פיטורין שלא כדין או אם התנהלות בניגוד לדין עם עובד כזה או אחר – עלולה לגרור תביעה של עשרות ומאות אלפי שקלים, שתהיה הרסנית עבור החברה.
ראינו לא אחת דוגמאות של צרכנים שנפגעו ממוצרים והפיצו את הידיעה ברחבי הרשת – החברות הגדולות יודעות להתאושש, אבל האם גם הקטנות? התשובה היא, כמובן, לא. ראינו גם דוגמאות של עובדים שפוטרו שלא כדין ובדרך המנוגדת לדין המחייב את המעסיק, והפיצו את הידיעה ברשתות החברתיות, וגם כאן, החברות הגדולות יודעות להתאושש מהמכות האלה, העסקים הקטנים – לא.
אם כן, בתקופה שבה יש נגישות למידע, לבתי המשפט ולייצוג משפטי, הולכת וגדלה החשיפה של העסקים והחברות לתביעות ולסיכונים האורבים להם בכל מהלך עסקי. לאור זאת, עולה חשיבותם של היועצים המשפטיים שעל כל עסק וחברה להעסיק באופן שוטף, בהיקף עבודה שמתאים לצורכי הארגון. כל עסק או חברה יבחנו את היקף הפעילות שלהם ויקבעו מה היקף העבודה הנדרש להם מהיועץ המשפטי, אך לדעתי יפסיד מי שלא ישכור את שירותיו של יועץ משפטי, וייוועץ בו לאורך כל הדרך.
תפקידו של היועץ המשפטי, הוא לא כמו זה של עורך דין המקבל לידיו תיק לטיפולו, ונדרש להבין את הבעיה המשפטית ולהציע פתרונות. תפקידו של היועץ המשפטי הוא לראות את הבעיות הפוטנציאליות ולייעץ לבעל העסק או למנכ"ל על פעולות שעליו לנקוט כדי למנוע את הבעיה. עליו לגלות יצירתיות משפטית שלא הכיר קודם.
על מנת שיוכל לעשות זאת כראוי, על היועץ המשפטי להיות בקי בפעילות העסקית של העסק או החברה, להכיר את הנפשות הפועלות, את המטרות העסקיות של הארגון, לדאוג לתשתית משפטית חזקה של העסק או החברה, להגן עליה מפני רוחות חיצוניות המאיימות על שלמות הארגון ולשמש כיד ימינו של בעל העסק או מנכ"ל החברה.
היועץ המשפטי חייב להיות מעורב באסטרטגיה שיווקית של העסק, לחפש בעייתיות במסרים, האם החומרים השיווקיים אותנטיים ולא מעוררי מחלוקת, האם השימוש בהם נעשה כדין. הוא חייב להיות מעורב בבניית תהליכי עבודה וגבייה של העסק או החברה, על מנת לצפות את הבעיות העלולות לצוץ ולתת פתרונות יצירתיים לעבודה שוטפת שתהיה יעילה, ותמנע בעיות גבייה.
היועץ המשפטי חייב להיות מעורב בעבודה מול הספקים, ולראות שיש הלימה בין השירותים של הספק עבור העסק תוך כדי התהליך בתוך העסק ועד למתן שירות ללקוח הקצה, עליו לראות שכל ההסכמים תואמים את התהליך הנכון, ושהעסק או החברה לא ישלמו את המחיר במקרה שמי מהספקים לא יבצע את עבודתו כהלכה.
לבסוף, גם כל תהליך העסקת העובדים חייב להיות מלווה ביועץ משפטי – מתהליך פרסום המשרה, עבור בעריכת ראיונות עבודה, קבלה לעבודה והעסקה שוטפת עד וכולל פיטורי עובדים. כיום, זהו אחד התהליכים שמחייב מרב התייעצות שוטפת וטומן בחובו את אחד הסיכונים הגדולים של כל עסק. על היועץ המשפטי לראות את הדרך שבה העסק מעוניין ללכת, לדעת את הצעדים שהוא מתכוון לעשות, ולהגן עליו בדרכים משפטיות, כאילו היה זה שריון של גיבור-על.
בעלי העסקים ומנהלי החברות, מצידם, חייבים להכיר בחשיבותו של היועץ המשפטי, להבין את תפקידו, ולתת לו מקום בארגון. מקום שיהיה קבוע ושוטף, אך כמובן גם משתלם כלכלית. כאשר באים לבחון את היעילות הכלכלית בשכירת שירותיו של יועץ משפטי (חיצוני או פנימי), יש להביא בחשבון את העלות של יועץ קבוע, המונע נזקים ותביעות של עשרות ומאות אלפי שקלים, לעומת עלויות הנזקים בתוספת עלויות תיקון הנזקים וההוצאות המשפטיות לניהול ופתרון המשבר שעלול להיווצר.
כאשר מבינים את העלות מול התועלת, כלל לא עולה השאלה האם להיעזר ביועץ משפטי בעבודה השוטפת של העסק או החברה. השאלה היחידה שצריכה לעמוד על הפרק, היא היקף השירותים הנדרש עבור העסק או החברה הספציפיים. כל עסק קטן או חברה שיבינו את היתרון התחרותי הטמון בכך, יגברו על המתחרים וירוויחו.
28 תגובות
בל לא להגזים
גיבורי העל הם המנהלים
פגשתי מקרים רבים של חברות שנתקלו בקשיים עסקיים בגלל טעות משפטית.
זה נהדר כאשר לצד החברה עומד יועץ משפטי שמלווה אותה בכל החלטה עסקית בהיבט המשפטי ונותן בטחון שלא לוקחים סיכון בתחום הזה.
בדיוק. ולא חבל? הרי הייעוץ השוטף יהיה חוסך את כל זה , והרבה כסף
האומנם?
המנהל אמור להוביל את החברה כל הזמן, לעבוד על כל האסקפטים של הניהול. גיבור על הוא מי שמגיע ומציל, ברגע שזקוקים לו. אם המנהל עובד בשיטה הזו, הארגון בבעיה.
אני למדתי את זה על בשרי
חזי תודה על השיתוף
תוכל בקצרה לספר מה קרה?
כדי שאחרים יוכלו ללמוד ממקור ראשון, מה שנקרא
מאמר משובח מאוד המדגיש את פועלו של יועץ משפטי. האם תוכלי לחדד את ההבדל בין עו"ד ובין יועץ משפטי?
לא כל עסק יכול לעמוד בכך
אין ספק שייעוץ משפטי בכל עסק בימינו הכרחי
צודק, עמוס
אבל מהניסיון שלי כאשר כבר קורה משהו, הנזק משמעותי ולא תמיד ניתן לתקן אותו ולשכור שירותיו של עו"ד כאשר כבר יש לך בעיה או הליך משפטי זה פי כמה וכמה יותר יקר
הסטטיסטיקה של עסקים בישראל עגומה מאוד ומראה חד משמעית, שעסקים שהתייעצו הגדילו את סיכויי ההצלחה שלהם. מדובר בהשקעה בהצלחה של העסק.
ייעוץ משפטי הוא הכרח לכל בעלי העסקים. כבעלת עסק קטן, שמחתי לשמוע שעכשיו יש אפשרות לקחת ייעוץ משפטי בעזרתך לעסק שלי כבר מההתחלה.
רינת, נכון מאוד ואני שמחה שעזרתי
מאמר חשוב מאוד להפנמה של כל בעל עסק.
ובתמצית – סוף מעשה במחשבה תחילה…
בדיוק! תודה מלי
מאמר ממצה בהחלט מועיל לבעלי עסקים.
כמה זה נכון. בעל עסק קטן זקוק לייעוץ עוד יותר מאשר חברות גדולות. ביחסי עלות-תועלת, הייעוץ המשפטי הוא מרכיב חשוב ונדרש.
מההיכרות האישית שלי עם ורה אורמן, היא לא רק יועצת משפטית – הראייה הרחבה שלה מאירה פינות חבויות שגורמות לחשיבה מחודשת וטובה יותר על המוצרים או השירותים הניתנים.
ג'וד תודה
צודקת לחלוטין.
קטנה שתתן ייעוץ חינם לעסקים קטנים?
מסכימה חשוב מאוד עבור עסקים שרואים לטווח ארוך ורוצים לייצר צמיחה בריאה בשליטה לראייה רחבה. כתבה מעולה!!!!
בדיוק. זה עבור עסקים שרוצים להישאר בשוק, מי שנמצא בהישרדות רואה רק את היום, ולרוב זו גם התוצאה שמקבל בסופו של דבר, לצערי
לינוי אם נחכה שהמדינה תעשה עבורנו, בעצם נוריד מעצמנו את האחריות שהיא שלנו, ונחכה למשהו שלא תלוי בנו (יש מי שזה תלוי בו, ולא תמיד זה מעניין אותו). פתחנו עסק, הקמנו חברה, יש לנו אחריות 100% אז הדרך הכי טובה היא להכיר בזה ולעשות מה שצריך כדי לשמור על מה שהקמנו וייעוץ משפטי שוטף הוא אחד הכלים ההכרחיים
תמשיכו
עליזה תודה
לא מובילים אבל מסייעים מהצד להשיג את המטרה
אריק. תודה
מצד אחד, ממש אהבתי את ההגדרה, שמסייעת לעשות את ההבחנה בין המנהל לבין היועמ"ש, ודי מדייקת את התפקיד
מצד שני, נוצרת תחושה שעולם העסקים הוא בהכרח מלחמה. לטעמי, אם מתייעצים לאורך הדרך עם אנשי מקצוע, בודקים צעדים לפני שלוקחים אותם, וכל הזמן רואים את התמונה הגדולה, יחד עם הפרטים הקטנים, זה יכול להרגיש גם כעשייה מהנה.
אפילו יותר
אבל מי ישלם על כל זה?
ענת מסכימה שיועץ פיננסי חשוב מאוד. לא יודעת מי יותר, כל אחד בנקודות שונות וגם נורא תלוי בסוג העסק/החברה
מי שישלם על כל זה, הוא כרגיל – העסק/החברה, כמו שמשלמים על שאר הדברים (מיסים, זכויות עובדים וכד')
חשוב יותר