בעלי עסקים צריכים להתמודד עם האתגר הגדול (מאוד) של העסקת עובדים. להעסיק עובד מאתגר בכמה וכמה רמות. הראשונה היא מציאת העובדים הנכונים. זו תורה בפני עצמה, וזה כל כך מסובך עד כי יש חברות שמתמחות בהשמת עובדים. אם התמזל מזלכם ומצאתם עובד שמתאים לכם בול, הרי יש את השלב של ההתעסקות הביורוקרטית, הניירת, ומזל שיש רואה חשבון (שגם הוא עובד, אפילו אם הוא עצמאי) שיטפל במרבית העניינים הללו.
אבל אז מגיעה ההתנהלות השוטפת מול העובד, ימי מחלה, חגים, הברזות, איחורים, טעויות קלות או קריטיות, וכמעט שכחנו את ההכשרה והחפיפה הנדרשת. תוסיפו לזה את המשכורות שבסופו של דבר צריך לשלם, ואת הצורך לשמור על מורל גבוה ולספק תנאים מעולים, תוך שאתם זוכרים לקנות להם שי לחגים. נשמע לכם מוכר? אז מה לגבי חוק עובדים זרים?
העסקת עובדים זרים – שווה את זה?
חוק עובדים זרים, אשר נחקק כבר בשנת 91', עבר כל מיני תהליכים ושפצורים, וכיום (נכון כבר לשנת 2010) כדי לקבל היתרים ובכלל כל תהליך הפיקוח יש לשוחח עם משרד הפנים, כאשר משרד הכלכלה אחראי על כל נושא הפלילים (ההתנהלות השוטפת של העובדים הזרים והמעסיקים). כמגנים על זכויות העובדים הזרים, בהם נדון עוד רגע, שני המשרדים גם יחד יכולים וצריכים להגן על זכויות עובדים זרים ותנאי העסקה ואכיפה ברמת הפלילים.
- תנאים להעסקת עובד זר – אתם צריכים היתר תקף להעסיק את פלוני א' במקום עבודה א', היתר שניתן לקבל מרשות האוכלוסין וההגירה, שם אתם רושמים את העובד הזר על שמכם (ומשלמים את האגרות הרלוונטיות).
- מבחינת העובד הזר – התנאי הראשוני והבסיסי להעסקתו הינו המצאות רישיון עבודה בתוקף לעבוד במדינת ישראל, ובתחום העיסוק הספציפי שלשמו הוא כאן.
- העסקת עובד זר מתאפשרת במקרים של:
סיעוד – אדם הזקוק להשגחה וסעד במרבית שעות היום יכול להעסיק עובד זר לצרכי סיעוד
חקלאות – מדי שנה המדינה מקצה כמות מסוימת של אישורים להעסקת עובדים זרים במגזר החקלאי, ומי שזכה ברישיון זה יכול להעסיק עובדים זרים בהתאם להקצאה שניתנה לו.
בניין – התחום המאתגר ביותר, שכן הוא התחום הכי מסוכן בו מתרחשות הכי הרבה תאונות.
כמו כל עובד, גם עובד זר מחזיק בזכויות שונות שיש להקפיד להעניק לו, באופן אקטיבי, בכדי להימנע מלעבור על החוק. דוגמאות לחלק מזכויות אלו הן תשלום שכר מינימום לכל המאוחר עד לתשיעי לחודש, הקפדה על ימי שבתון וחגים, תשלום ביטוח פנסיוני, תשלום דמי נסיעה, ועוד.