במאמר זה אני מתייחס לפחד, אך אינני מתכוון למצבים של סכנת חיים שבהם יש לבחור אינסטינקטיבית בין להילחם או לברוח (Fight or Flight). אני מתכוון למצבים שבהם פחד משפיע על קבלת החלטות.
כיועץ לכלכלת המשפחה אני מוצף לפעמים בטלפונים. זה קורה כשיש ירידות בבורסה – אנשים רוצים למכור את ההשקעות שלהם. לפעמים הם מסבירים את הרצון הזה בכך שחברה, אבא, סבתא, דוד או סתם מכר יעץ להם למכור. הסיבה: פחד להפסיד.
מי שמכיר את השוק ומבין ששערי ניירות ערך בבורסה נוטים לעליות וירידות, כמו כמעט כל דבר אחר בעולם, קונה בירידות ומוכר בעליות. מי שמשקיעה בבורסה צריכה לפתח חוסן נפשי כלפי הפסדים, כי אולי בטווח זמן ארוך הם יביאו לרווחים.
אותה תופעת פחד באה לידי ביטוי גם במשחק הברידג'. התייחסתי כבר להעדפה של שחקנים מתחילים לזכות ב-A במקום לבצע עקיפה, בגלל הפחד להפסיד בלקיחה. בפוסט זה אתייחס לנושא של חיתוך בחוזים עם שליט.
תלמידים ושחקנים ברמה לא גבוהה נוטים לחתוך בקלף גבוה גם כשיש להם קלפי שליט נמוכים. מדוע? הם מפחדים שיריב יחתוך מעליהם. אך כדי שחיתוך בקלף גבוה יהיה הגיוני, צריך לדעת שיש הסתברות גבוהה שלשחקן הבא נגמרו הקלפים בסדרה המשוחקת. הפחד הוא שגורם לשחקנים אלה לחתוך בקלף גבוה גם כאשר ההסתברות הזאת נמוכה או אפסית.
על מנת לא לחתוך בקלף גבוה צריך לספור את מספר הקלפים ששוחקו בסדרה הזאת. אם נשארו קלפים, ואף אחד מהם לא הראה אורך בסדרה במהלך המכרז ואין אורך בסדרה בדומם, צריך לחתוך בקלף קטן.
יותר מפעם אחת ישבתי עם תלמידים שחתכו ב-A שליט כשהיו להם קלפים קטנים יותר. זהו מקרה קיצוני של פחד כיועץ גרוע. ה-A בסדרת השליט יזכה תמיד בלקיחה. חיתוך בו כמעט תמיד חסר היגיון.
4 תגובות
אבי
אני לא מבין בברידג כלום, יותר במלחמות וטיפוס הרים. שם למדתי שהפחד הוא היועץ החשוב ביותר, לא פחד משתק, אלא פחד המחייב אותך לבחון היטב את המסלול בו אתה רוצה ללכתודרכי הפעולה האפשריות, ניהול סיכוניםת וכו- תלוי במחיר הטעות
גדעון שניר, תודה על תגובתך.
המצבים שאתה מדבר עליהם שונים מהותית מהמצבים עליהם אני מדבר. ציינתי את זה בתחילת הפוסט "במאמר זה אני מתייחס לפחד, אך אינני מתכוון למצבים של סכנת חיים שבהם יש לבחור אינסטינקטיבית בין להילחם או לברוח (Fight or Flight). אני מתכוון למצבים שבהם פחד משפיע על קבלת החלטות. "
מלחמה היא מצב שבו יש סכנת מוות או פציעה או פגיעה אחרת. אינני מטפס הרים מקצועי אבל נדמה לי שגם במצב הזה יש סכנת אובדן חיים.
המצבים שעליהם כתבתי בפוסט הם מצבים שאפשר להרוויח או להפסיד אבל אין סכנות של אובדן חיים.
ניהול סיכונים
לא בפחד ולא בהתעלמות מהמציאות. לפקוח עיניים בקור רוח. לבחון לחשוב ולהחליט בתבונה