ניצחון הפרנואידים

איך קרה שבמשך שנים היו שני אלופי עולם בשחמט?
לוח שחמט
צילום: Valdoria

שחקן השחמט האמריקני בובי פישר (1943–2008) היה אחד מגדולי השחקנים בכל הזמנים. פישר זכור גם כאדם לא יציב וכפרנואיד. אבל היותו פרנואיד לא שוללת את האפשרות שירוץ אחריו רוצח חמוש וינסה לחסל אותו. כמובן במקרה של פישר לא היה מדובר באיום פיזי אלא בפגיעה באמצעות משחק השחמט.

בתקופתו של פישר שלטו הסובייטים בשחמט העולמי, ומרבית השחקנים הטובים בעולם היו מברית המועצות. פישר טען שהם מתאגדים נגדו ומתאמים ביניהם מי יהיה זה שיזכה בתחרויות. השחקנים הסובייטים האחרים אינם מתאמצים כשהם משחקים נגד הזוכה המיועד, ובמשחקים נגד פישר הם מתאמצים יותר.

אליפות העולם בשחמט בשנת 1984

אלוף העולם בשנת 1984 היה אנטולי קרפוב מברית המועצות. בתחרויות לקביעת המועמד שיתמודד נגד אלוף העולם זכה שחקן מפתיע: צעיר סובייטי בן 21 ושמו גארי קספרוב. כמו כן שונו הכללים לקביעת הזוכה – לפני תחרות זו היה נהוג שבדו-קרב בין האלוף המכהן למועמד משחקים 24 משחקים, ומי שצובר 12.5 נקודות לפחות הוא האלוף; בתחרות זו הוחלט שהאלוף יהיה זה שינצח בשישה משחקים לפחות.

על פי ויקיפדיה, לאחר המשחק התשיעי הוביל קרפוב בתוצאה 0:4. חמישה משחקים הסתיימו בתיקו. במשחק ה-27 ניצח קרפוב שוב. התפנית חלה במשחק ה-32, שבו ניצח קספרוב בפעם הראשונה. הוא ניצח גם במשחק ה-47 ובמשחק ה-48. איש מהם לא הצליח להשיג שישה ניצחונות רצופים, ובשלב זה הוחלט על הפסקת ההתמודדות בגלל "תשישות המשתתפים והמארגנים". שני השחקנים התנגדו, לפחות לכאורה, להפסקת ההתמודדות. בסופו של דבר "קרפוב הסכים וקספרוב קיבל את גזר הדין". נקבעה התמודדות במתכונת אחרת תוך שנה, וקרפוב שמר על תוארו כאלוף עולם. כאן נזרעו זרעי המשבר. בדו-קרב בשנת 1985 ניצח קספרוב והפך לאלוף העולם.

לא סיפור תמים

הפסקת הדו-קרב בשנת 1984 נראית כסיפור תמים. לכאורה היה מדובר בשני רוסים, שאפילו השמות שלהם דומים. קרפוב הוא באמת רוסי, ולא סתם רוסי, אלא היה חביבה של המפלגה הקומוניסטית. אך לקספרוב סיפור שונה. שפת האם שלו לא הייתה רוסית. הוא נולד באזרבייג'ן. שם משפחתו היה ויינשטיין. אביו היה יהודי ואימו ארמנית. כשהיה בן 12 מת אביו, ואימו החליטה לשנות את שם משפחתם לקספרוב.

לאחר מכן נפרצו המחסומים בין ברית המועצות לשאר העולם. בוריס ספסקי, לשעבר אלוף העולם שהפסיד לבובי פישר בדו-קרב באליפות העולם, התחתן עם צרפתייה ועבר לגור בפריז. ויקטור קורצ'נוי, בן לאם יהודייה מאוקראינה ולאב ממוצא פולני, התאזרח בשוויץ. ממקום מושבו בשוויץ טען שהשלטונות הסובייטים הכריחו אותו להפסיד נגד קרפוב.

שני אלופי עולם במקביל

בעולם החלה לחלחל ההבנה שהשלטונות בברית המועצות עושים ככל יכולתם כדי שתיבחר שיטה המתאימה לקרפוב בהתמודדות על אליפות העולם. ב-1993 נוצר קרע בין פיד"ה (ארגון השחמט הבין-לאומי) לבין מרבית השחקנים הטובים בעולם, ורבים פרשו מפיד"ה והצטרפו ל"איגוד השחמטאים המקצוענים", שהקים קספרוב. בין המצטרפים היה הבריטי נייג'ל שורט, שזכה בתחרות המועמדים לאליפות העולם מטעם פיד"ה לפני שפרש.

שורט וקספרוב התמודדו בדו-קרב מטעם איגוד השחמטאים המקצוענים. קספרוב ניצח והפך לאלוף העולם מטעם איגוד השחמטאים המקצוענים. בתחרות המועמדים של פיד"ה התחרו קרפוב וההולנדי יאן טימן. קרפוב ניצח והיה אלוף העולם מטעם פיד"ה.

משנת 1993 עד שנת 2006 היו שני אלופי עולם במקביל. קספרוב נחשב לשחקן החזק בעולם ולאלוף האמיתי. רק בשנת 2000 הפסיד באליפות העולם בדו-קרב נגד ולדימר קראמניק.

מדוע אני כותב על שחמט במדור ברידג'?

באליפות אירופה בברידג' שהתקיימה בחודש אוגוסט השנה נבטו זרעי פורענות שעלולים להתפתח למשבר דומה. על כך אכתוב במאמר הבא.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

6 תגובות

  1. יש בעיה בכל ספורט. יותר מידי אגו, כסף, וגלובליזציה שבסוף יובילו להרבה מסגרות והרבה אלופים

  2. קרפוב עד היום נשאר נאמן לשלטון הלא-דמוקרטי ברוסיה ויושב בפרמלמנט מטעם מפלגתו של פוטין. קספרוב, לעומתו, נרדף בגלל ביקורת נגד המשטר הפוטיניסטי, נעצר במהלך הפגנה, ובסופו של דבר נאלץ לעזוב את רוסיה.

  3. סיפור מעניין מאד . מראה בתחום הזה את השיטות המלוכלכות של הרוסים שלא נרתעים מלעשות גם דברים שבגדר פשעים פליליים בספורט (שימוש בסמים ממריצים ) ובעסקים – מרמים מזייפים ועד דברים יותר קשים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של אפרים כהנא

מנהיגים והחלטות

כיצד התקבלה ההחלטה על המלחמה נגד עיראק בשנת 2003?