לעקוף או לא לעקוף?

כשמפחדים להפסיד מפסידים יותר
קלפים
צילום: TerriersFan en.wikipedia.org

קבלת ההחלטות של בני אדם מושפעת מגורמים רגשיים. יש כאלה שלא יבחרו בחלופה טובה רק משום שמישהו אחר קיבל יותר. יש כאלה שיבחרו את מה שבחינם. יש כאלה שימשכנו את העתיד הרחוק לטובת ההווה. יש גם כאלה שהפחד מכישלון מדריך אותם בקבלת החלטות. הם יוותרו על חלופה טובה בגלל הסיכון להיכשל.

מומחים לניהול סיכונים מגדירים סיכון כאירוע לא צפוי. הם אינם מוסיפים לו תווית שלילית באופן אוטומטי. לאותו אירוע לא צפוי עשויים להיות היבטים חיוביים והיבטים שליליים, או היבטים חיוביים לאחד ושליליים לאחר. למשל גשמים חזקים עשויים להיות אירוע חיובי למשק המים של המדינה ולחקלאים, אך הם סיוט גרוע לאותם מטיילים שבחרו ללון באוהל דווקא באותו לילה.

הפחד מכישלון עשוי להדריך אותנו גם בברידג'. הניחו שאתם הכרוז במשחק ברידג' בחוזה ללא שליט. אתם רואים בידכם ובדומם את כל הקלפים הגבוהים החל מה-10 ומעלה, למעט ה-K, ואתם שוקלים עקיפה. עקיפה היא טכניקה שמטרתה להגדיל ככל שניתן את ההסתברות שה-K החסר לא יזכה בלקיחה. במקרים אחרים כשביד הכרוז והדומם רק A ו-Q ללא ה-J וה-10, מטרתה היא להגדיל ככל שניתן את ההסתברות שה-Q תזכה בלקיחה.

ניקח למשל את המקרה שהכרוז במזרח משחק בחוזה של 3NT. בדומם במערב יש AQJT. אין קלפים גבוהים בסדרות אחרות. המטרה היא להקטין את ההסתברות שה-K יזכה בלקיחה.

מזרח מחזיק ב-432 אבל יש קלפי A ו-K בסדרות אחרות.

כשמשתמשים בעקיפה, משחקים את ה-4 מיד הכרוז לכיוון הדומם. אם דרום אינו משחק את ה-K אז הכרוז מבקש לשחק מהדומם את ה-Q ולא את ה-A. האם ה-Q תזכה בלקיחה?

זה תלוי. אם ה-Kבדרום, היא תזכה. אם הוא נמצא בצפון, צפון יזכה בלקיחה כשישחק את ה-K. כשאין סיבה לחשוב שההסתברות שה-K נמצא אצל אחד המגינים גבוהה יותר מאשר אצל שותפו, ההסתברות להצלחת העקיפה היא 50%. התוצאה: ב-50% מהמקרים העקיפה תצליח. ב-50% מהמקרים העקיפה תיכשל.

האם יש חלופה טובה יותר?

בדוגמה לעיל החלופה האפשרית היא לשחק את ה-A בפעם הראשונה שמשחקים את הסדרה ולקוות שה-K ישוחק על ידי אחד המגינים. זה יקרה רק אם חמישה מהקלפים החסרים לכרוז ולשותפו ביד אחד המגינים ושותפו חסר המזל מחזיק רק ב-K. ההסתברות הזאת קטנה בהרבה מ-50%. היא 2.5%.

ללא ספק, מקבל החלטות רציונלי ישתמש במצב הזה בטכניקת העקיפה.

בניתוח הדוגמה לעיל לא התייחסתי לשאלה נוספת: מי יזכה בלקיחה הראשונה בסדרת ה-?

קוראים מוזמנים למצוא בעצמם את התשובה:

מי שישחק בלקיחה הראשונה את ה-A יזכה בה תמיד.

מי שישחק בלקיחה הראשונה את ה-Q יזכה בה רק במחצית מהמקרים.

כאשר משחקים בלקיחה הראשונה את ה-A, בלקיחה השנייה יזכה המגן המחזיק ב-K ב-97.5% מהמקרים.

כשהפחד להפסיד לקיחה קובע את ההחלטה, משחקים בלקיחה הראשונה את ה-A. כשמקבלים החלטה רציונלית מבצעים עקיפה ל-Q.

לא מעט תלמידים מפחדים להפסיד לקיחה. הם משחקים את ה-A אף שיש להם אפשרות לשחק את ה-Q לעקיפה.

לא משנה שקיבלו הסבר טוב מהמורה ולא משנה כמה פעמים הם שמעו את ההסבר, תלמידים כאלה ימשיכו לשחק את ה-A. הם יעשו זאת אף על פי שהם מבינים שהחלטה זו אינה רציונלית. המחסום בקבלת ההחלטה הנכונה הוא רגשי ולא שכלי.

הקוראים כבר ראו בפוסטים קודמים את ההקבלה בין תחומים אחרים בחיים לבין ברידג'. כשהפחד מהפסד מכתיב את ההחלטות מקבלים גם בתחומים אחרים, חשובים לא פחות מברידג', החלטות לא רציונליות.

למשל מי שהפחד מהפסד מדריך אותו, ישקיע תמיד את כספו באפיק הסולידי ביותר עם תשואה מינימלית. לפעמים גם ללא תשואה ריאלית. מי שלא רק הפחד מדריך אותו, ישקיע באפיקים מסוכנים יותר אבל עם סיכוי לרווח גבוה יותר.

לטווח זמן ארוך, בדרך כלל אלו שמקבלים החלטות שאינו מבוססות רק על פחד מרוויחים באופן משמעותי יותר מאלה שרק הפחד מדריך אותם.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

5 תגובות

    1. חלי, תודה על תגובתך. כנראה שאת לא משחקת ברידג, אחרת היית רואה כתבות מלבלבות יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך