לא כל הסדרות נולדו שוות

שווי הסדרות בברידג'
קלפים
צילום: TerriersFan en.wikipedia.org

במדינות טוטליטריות אומרים שכל בני האדם נולדו שווים אבל יש כאלה ששווים יותר. זוהי אמירה המתארת מצב של חוסר שוויון. גם במדינות שאינן טוטליטריות החוקים מבחינים בין אנשים שונים. יש כאלה השווים יותר. למשל אזרחי המדינה עשויים לקבל זכויות יתר בהשוואה לתושבים אחרים. מהגרים לא חוקיים אינם שווים לכאלה שקיבלו אישור עבודה.

גם כשעל פי החוק יש שוויון דה-פקטו יש כאלה השווים יותר וכאלה השווים פחות. השליטים או המקורבים שווים יותר מהאנשים הפשוטים. לפעמים עשירים שווים יותר מעניים. יש כאלה המופלים לרעה או לטובה בגלל ייחוס משפחתי, קבוצת השתייכות אתנית, דת, מין, גיל, זהות פוליטית, חברויות אישיות, צבע עור, דת ועוד. האפליה עשויה להתבטא בקבלה לעבודה או ללימודים, בקידום בעבודה, ביחס שמקבלים, ביחסים בין-אישיים ובאין ספור צורות אחרות.

כפי שאין שוויון בין בני אדם אין שוויון בין הסדרות במשחק הברידג'. ההבדל הוא שבמשחק הברידג' הכול רשמי – חוקי המשחק מגדירים איזו סדרה עדיפה על רעותה.

הסדרה הבכירה ביותר היא סדרת העלה ♠. לסדרה זו מוענקות שתי זכויות יתר: הזכות הראשונה היא ניקוד גבוה יותר על ביצוע חוזים כשהיא סדרת השליט בהשוואה לביצוע חוזים בסדרות ה- וה-♣.

למשל אם תבצעו חוזה של 1♠, תקבלו 80 נקודות. אם תבצעו חוזה של 1 או חוזה של 1♣, תקבלו 70 נקודות. אם תבצעו חוזה של 1♠ עם לקיחות עודפות, תקבלו 30 נקודות על כל לקיחה עודפת. אם תבצעו חוזה של 1 או חוזה של 1♣, תקבלו 20 נקודות על כל לקיחה עודפת.

אם תבצעו חוזה של 4♠ במצב לא פגיע, תקבלו 420 נקודות. 4♠ הוא החוזה הנמוך ביותר בסדרה זו של משחק מלא. על משחק מלא מקבלים ניקוד גבוה בהרבה מאשר על חוזה נמוך יותר של משחק חלקי. חוזה של 4 או חוזה של 4♣ הם חוזים של משחק חלקי. על ביצועם תקבלו רק 130 נקודות. בשביל להכריז משחק מלא ב- או ב-♣ צריך להכריז בגובה 5: 5 או 5♣. הכרזתם וביצעתם חוזה כזה – תקבלו רק 400 נקודות, ולא 420 נקודות שהייתם מקבלים על משחק מלא מינימלי ב-♠.

זכות זו של עדיפות בניקוד של סדרה אחת על פני אחרת היא ההבחנה בין סדרה בכירה (סדרת מייג'ור) לסדרת זוטרה (סדרת מיינור). כל ההעדפות בניקוד של סדרת ה-♠ בהשוואה לסדרת ה- וסדרת ה-♣נובעות מכך ש-♠היא סדרה בכירה ו- ו-♣ הן סדרות זוטרות.

הזכות השנייה היא העדפה בשלב המכרז. כמו במכרז פומבי, בשלב המכרז בברידג' יש לעלות על התחייבויות קודמות. אפשר להתחייב למספר לקיחות גבוה ממה שהתחייב שחקן יריב או למספר לקיחות זהה בסדרה גבוהה יותר. לכן אם כבר הכריזו את סדרת ה-♠, שהיא כאמור הסדרה הגבוהה ביותר, כל מי שרוצה להכריז סדרה אחרת חייב לעשות זאת בגובה רב יותר. אביא שתי דוגמאות קצרות להמחשת היתרון.

דוגמה 1: תחרות על משחק חלקי

מצאתם התאמה בסדרת ה-♠ והיריבים מצאו התאמה בסדרת ה-. אינכם יודעים, כי הקלפים אינם גלויים, אבל כפי שהקלפים יושבים אתם יכולים לבצע בדיוק חוזה של 2♠ והיריבים בדיוק חוזה של 2. כשאחד היריבים יכריז 2© תנצלו את עדיפותה של סדרת ה-♠ותכריזו 2♠.

היריבים יצטרכו לבחור בין כישלון בביצוע חוזה של 3 לבין ביצוע של חוזה של 2♠ על ידכם.

דוגמה 2: הכרזת הפרעה

הכרזת הפרעה בגובה 2 נקראת Weak two. בגובה רב יותר היא נקראת Preemptive. מכריזים הכרזה כזו כשיש 6–10 נקודות ואורך בסדרה המוכרזת. במקרה של Weak two יש למכריז שישה קלפים. במקרה של Preemptive יש לו יותר משישה קלפים.

מטרת ההכרזה היא להפריע ליריבים למצוא את החוזה המתאים. מובן שאחרי הכרזת הפרעה של 2♠ הם יתקשו למצוא התאמה, משום שייאלצו להתחיל לחפש אותה בגובה 3. זהו גובה שעשוי להסתבר כגבוה מדי כשאין אפשרות לברר מידע באמצעות הכרזות בגובה נמוך יותר. אחרי הכרזת הפרעה דומה של 2 היריבים יוכלו לחפש התאמה בסדרות המייג'ור בגובה 2.

הסדרה הבכירה השנייה היא סדרת לב . מבחינת ניקוד גבוה על ביצוע חוזים היא זהה לסדרת ה-♠ ויש לה את אותה עדיפות שיש לסדרת ה-♠ בהשוואה לסדרות ה- וה-♣. הזכות השנייה שלה היא העדפה בשלב המכרז. בהקשר זה סדרת ה- נחותה מסדרת ה-♠ אבל יש לה עדיפות על סדרות ה- וה-♣.

הסדרה המופלית לרעה היא סדרת היהלום . מהפסקאות הקודמות כבר הבנתם שסדרת ה- נחותה מסדרות המייג'ור גם בהיבט הניקוד על ביצוע חוזים וגם במהלך המכרז. למזלה, לפחות בהיבט השני היא עדיפה על סדרת ה-♣.

והמקופחת ביותר: סדרת התלתן ♣. סדרת ה-♣ נחותה בכל ההיבטים מסדרות ה-♠ וה-. מבחינת ניקוד על ביצוע חוזים היא זהה לסדרת ה-, אבל בהקשר של המכרז היא סדרה נחותה מסדרת ה-.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

4 תגובות

    1. שאול שמיר, תודה על תגובתך.
      "כל הסימנים בצבעים" הם בדיוק ארבעה סימנים. לא מסובך. כל אחד יכול להבין, ללא קושי. בוודאי שגם אתה. ראה את התגובה הנוספת לפוסט, שהיא בדיוק הפוכה מהתגובה שלך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך