על פי הסטטיסטיקה, כשליש מהזוגות המתחתנים במדינת ישראל מתגרשים. ברוב המקרים, הגורם הכלכלי הוא אחד מהגורמים המשמעותיים בהחלטה להתגרש.
במאמרים קודמים תיארתי את הדמיון בין זוגיות בחיים לשותפות בברידג'. בברידג', כמו בחיים, לא קל למצוא שותף או שותפה מתאימים, וגם לאחר שמוצאים – לא תמיד קל לשמור על הקשר לאורך זמן. כאשר מתגלעים סכסוכים חריפים בין בני הזוג – הקשר עלול להסתיים בגירושים. במאמר זה אתמקד בדמיון שבין גירושים לבין הפסקת שותפות בברידג'.
נישואי בוסר – הקוראים מכירים בוודאי זוגות שנישאו בגיל צעיר ללא התנסות בקשרים עם בני זוג אחרים. בחלק מהמקרים זה מצליח, אולם במקרים אחרים הקשר מסתיים בגירושים ולפעמים גם במציאת בני זוג חדשים מתאימים יותר.
שותפויות בברידג' נוצרות לפעמים בתחילת הדרך: לומדים ביחד באותו קורס או מתחילים לשחק באותו זמן, ואט אט נוצרת שותפות. ברמה האישית נעים לשחק ביחד ואפילו מתיידדים מעט או יותר גם שלא ליד שולחן הברידג'. עם הזמן לומדים להכיר את אופי וסגנון המשחק של השותפה או השותף. בקיצור, נמצאים באזור הנוחות. עד שפתאום נחשפים לאפשרויות אחרות או סתם מבינים שזה לא זה. הפרידה קשה אבל מחויבת המציאות.
בני הזוג השתנו עם השנים – לפעמים זה קורה בנישואי בוסר, אך לא רק. במשך השנים אחד מבני הזוג מתפתח, ואילו השני נשאר תקוע במקום או לחלופין כל אחד מהם מתפתח לכיוון אחר עד שהם פונים איש איש לדרכו.
זה קורה גם בשותפויות בברידג'. האחת מתקדמת ולומדת בקורסים, נעזרת בספרים ובחוברות ברידג', ואילו שותפה נשאר באותה רמה שבה שיחק. עד שמגיע הזמן להיפרד.
בגידה – תופעה שכיחה ומוכרת בחיי הנישואים. הבעל או האישה מקיימים רומן מחוץ לנישואים. לפעמים בת הזוג הנבגדת או בן הזוג הנבגד הם האחרונים להבחין בכך. לפעמים מבחינים, אך מחליטים בכל זאת לשמור על הקשר הזוגי. במקרים אחרים זה נגמר בגירושים.
כשהשותף הקבוע שלך בוחר דווקא בתחרויות החשובות ביותר עבורך לשחק עם מישהו אחר או עם מישהי אחרת באופן שיטתי, זהו סוג של "בגידה". לפעמים מפסיקים לשחק ביחד.
אהבה חדשה – זוהי אינה בהכרח בגידה במובן המקובל והידוע, אלא היא דפוס התנהגות שונה לגמרי. גם אדם שמעולם לא בגד באשתו האהובה, ייתכן שיפגוש כעבור שנות נישואים רבות את אהבת חייו או את הנפש התאומה שלו. עם כל הקושי והכאב וחוסר הרצון לפגוע בבת הזוג, לפעמים הולכים עם הלב ונפרדים לטובת קשר זוגי חדש.
חבר ילדות שלי, העיתונאי והסופר אודי אשרי ז"ל, הגדיר את עצמו באחד מספריו כ"מונוגאמי סדרתי". זהו מקרה פרטי של אדם מונוגאמי שנפרד יותר מפעם אחת אחרי קשרים זוגיים מתמשכים.
בברידג' זה לא עד כדי כך דרמטי, אבל גם דפוס פרידה כזה קורה. ייתכן כי נהנית לשחק עם שותפה קבועה במשך שנים, ופתאום פגשת במועדון מישהי או מישהו ששיחקת אתם פעם או פעמיים בעבר ונהנית הרבה יותר, והנה מתחילה לה שותפות חדשה.
חוץ לארץ – בעידן המודרני יש סוגים שונים של זוגיות ומערכות יחסים. בחלק מהם כל אחד מבני הזוג גר בביתו והשיתוף הכלכלי אינו מלא. גם זוגיות רגילה וגם זוגיות מסוג אחר עומדות בפני מבחן קשה כשמרכז החיים של בני הזוג הוא בארצות שונות. לפעמים זהו הגורם העיקרי לפירוק הקשר הזוגי, אם בגירושים פורמאליים או אם בגירושים בלתי פורמאליים.
בנישואים אפשר לפעמים לשמר את הקשר הזוגי גם כשאחד מבני הזוג חי בארץ אחרת. בברידג' הדבר קשה יותר, משום שלב השותפות בברידג' הוא משחק ביחד. כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת כשאחד השותפים גר, למשל, בארצות הברית והשני בישראל.
מחלוקת מתעצמת – כפי שלימדו אותנו פסיכולוגים וכלכלנים התנהגותיים, בני האדם אינם רציונאליים ולא במקרה. מחלוקת בנושא כלשהו עלולה להיות כדור שלג של עלבונות והתחשבנויות עד לפירוק קשר הנישואים.
זהו קורה גם בשותפויות בברידג'. שותפות טובה יכולה להתפרק בבת אחת בגלל מחלוקת.
הידרדרות – למרבה הצער, הגורם לפירוק מעשי, לא בהכרח פורמאלי, של נישואים טובים הוא הידרדרות בריאותית של אחד מבני הזוג, המביאה אותו לתפקוד ירוד או לחוסר תפקוד בכלל. דוגמאות לכך הן מחלות כמו קיהיון (דמנציה) ואלצהיימר.
גם בשותפויות בברידג' קורה שתפקודו של אחד השותפים מידרדר באופן קיצוני עקב מצבו הבריאותי הכולל. השותף אולי ימשיך לשחק אתו, אבל במקביל יחפש שותפות ראויה חדשה.
פרידה עצובה במיוחד – כאן אין מדובר בגירושים. מדובר באדם שהלך לעולמו. קשר הנישואים, שאולי היה מופתי, נגמר. באופן דומה וברור גם השותפות הברידג'יסטית נעלמת כאשר אדם הולך לעולמו.
אסיים בנימה אופטימית יותר, נכון, גירושים הם לרוב חוויה קשה. גם הפסקת שותפות בברידג' אינה מהדברים הקלים. בשני המצבים קשה, בדרך כלל, למצוא בן זוג או בת זוג מתאימים. אולם תמיד כדאי להתבונן בחצי הכוס המלאה: כל סיום של משהו עשוי להיות פתח למשהו אחר. גם בחיים וגם בברידג' קורה שמוצאים שותף או שותפה חדשים מתאימים. לפעמים השותפות החדשה לא פחות טובה מהקודמת. קורה גם שהיא טובה יותר; יש גירושים שלאחריהם נישאים בני הזוג שנית. בברידג' זה אף עשוי לקרות יותר מאשר בנישואים.
אסכם ואומר, כי אמנם האנלוגיה בין נישואים לבין שותפות בברידג' אינה מושלמת, אך בהחלט ישנם קווים משיקים. בברידג' קורה לעתים שיש כמה שותפויות, ואז פירוק אחת מהן הוא קשה פחות.
4 תגובות
בחיים אפשר לבגוד תוך כדי הזוגיות
י. תודה על תגובתך.
אם תקרא בעיון את המאמר, תראה שאין הבדל מהותי. גם בברידג' זה אפשרי. נכון, בברידג' יותר קשה להסתיר את זה
יכול להיות שאחד מהצמד בברידג' הוא מדתף פעולה עם הזוג שמתחרים איתו?
ציון, תדוה על תגובתך
ממש לא סביר. בתחרויות לא מתחרים מול זוג אחד, אלא מול מספר רב של זוגות. כך שלא ברור עם מי צריך לשתף פעולה על מנת להכשיל את השותף ואת עצמך.