"אני כבר מכיר את החוקים"

ברידג' ומשחקי קלפים אחרים
תמונה:F l a n k e r he.wilipedia.org

בשיעורים הראשונים של משחק הברידג' מלמדים רק חלק מחוקי המשחק. כמעט תמיד אומר לי אחד התלמידים שהוא כבר מכיר את המשחק – ממשחק קלפים אחר שהוא משחק.

זה יכול להיות משחק בשם פראפרנס (преферанс), שמקורו ברוסיה ובמדינות אחרות בחבר העמים לשעבר. זה יכול להיות משחק המשוחק בגרמניה ובהולנד ונקרא קלאבריאס (Klaberjass). זה יכול להיות משחק צרפתי, שאת שמו איני זוכר. יכולים להיות גם משחקים אחרים דומים שתלמידיי לא הזכירו.

כל המשחקים האלה הם משחקי לקיחות, כלומר שחקן מוביל קלף וכל אחד מהשחקנים האחרים בכיוון השעון מניח קלף גלוי על השולחן. זוכה בלקיחה זה ששם את הקלף הגבוה ביותר או זה שנגמרו לו הקלפים בסדרה ושם קלף מסדרת שליט (trump). כמו בברידג', השחקן הזוכה בלקיחה הוא זה שמוביל קלף. בסיום המשחק סופרים לקיחות כשהמטרה היא לזכות ביותר לקיחות.

כשתלמיד אומר לי שהוא כבר מכיר את חוקי המשחק, אני אומר לו שיפה שהוא מכיר אותם, אבל טרם הצגתי את כל החוקים, ובשיעור הראשון שיחקנו על בסיס חלק מהחוקים בלבד.

בשיעור השני נפרדות דרכינו – אני מדבר על שותפות בברידג' והתלמיד, שחשב שהוא כבר מכיר את כל חוקי המשחק, מגלה שוני מהותי בסיסי בין המשחק שהוא מכיר לבין ברידג': המשחק שהוא מכיר הוא משחק יחידים. ברידג' הוא משחק של זוגות. בברידג' אין לי בעיה לא לזכות בלקיחה כשמי שזוכה בה הוא השותף שלי או השותפה שלי.

בכוונה לא הזכרתי בפסקה הקודמת את משחק הויסט (Whist), אף שתלמידים שלי מזכירים גם אותו. ויסט הוא המשחק הדומה ביותר לברידג' מבין כל המשחקים הנ"ל. זהו משחק אנגלי ששוחק בעיקר על ידי בני אצולה החל מהמאה ה-17. אלה מבינינו שעדיין זוכרים את פיליאס פוג, הדמות הראשית בספרו של ז'ול ורן "מסביב לעולם בשמונים יום", אולי זוכרים גם שפוג היה מכור למשחק הויסט. פוג המשיך לשחק ויסט גם במהלך הקפת העולם.

משחק הברידג' התפתח ממשחק הויסט. היום ברידג' פופולארי הרבה יותר מויסט, אבל עדיין יש בבריטניה עשרות אלפי שחקני ויסט.

ברידג' או ויסט? איזה משחק עדיף? זו שאלה של טעם אישי. שחקני ברידג' יגידו לכם שהצורך לשתף פעולה עם שותף הופך את המשחק למעניין יותר ולמורכב יותר. שחקני ויסט יטענו שויסט הוא משחק יצירתי יותר ושהתלות בשותף במשחק הברידג' מקטינה את היכולת לבטא יצירתיות.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

10 תגובות

  1. בפוסט כתבתי על משחק צרפתי, שאיני זוכר את שמו. עדכנו אותי ששם המשחק הוא Belote.

  2. אבל ברידג', להבדיל מכל משחק אחר שאי פעם הכרתי, הוא משחק החיים כמעט. כמעט כל מה שצריך בחיים, צריך בברידג' ובראש ובראשונה תקשורת. כמו בחיים אפשר להתפתח עוד ועוד, גם בברידג'; גם אם הפכת לשחקן ברמה עולמית.
    אין על ברידג'!!

  3. ברור שברידג' מורכב יותר וחכם יותר. בויסט שחקן שרואה שהוא לא עומד בהתחייבות שלו, יכול להכשיל את כולם ככה סתם כי בא לו. מה שאומר שבויסט אתה תלוי בגחמות של שחקנים אחרים וגם אם אתה שחקן טוב, יתכן שאין לך סיכוי להצליח אם מישהו מכשיל אותך בכוונה. בברידג' אתה תלוי בעצמך ובשותף שלך, ככל שהשותפות טובה יותר ככה הסיכוי להצליח גבוהים יותר ואם המתנגדים רוצים לשחק בצורה מטופשת, הם אלו שיסבלו מכך ולא אתה.

    1. ברור שאתה טועה לדעתי,
      1. בברידג' את רואה את 1/4 מהקלפים הפתוחים (השותף שלך) ובתוספת 1/4 הקלפים שלך אתה צריך הרבה פחות זכרון מוויסט.
      2. בברידג' את יכול לקחת יותר לקיחות ממה שהכרזת תחילה (אתה והשותף) ובכל זאת תקבל נקודות ואפילו יותר. בוויסט אתה חייב מראש לתכנן את המשחק כך שתדייק בלקיחות אחרת אתה מפסיד נקודות. (מפסיד 10 נק' עקב נפילה + הנקודות שהיית יכול להרוויח)
      3. הכרזות – בברידג' שיטת ההכרזות גלויה. כאשר אתה מכריז 2 תלתן או 1 פיק וכן הלאה אתה למעשה מצהיר מה יש לך ביד בצורה כמעט גלויה לכל השולחן ואפשר לעקוב על המהלכים שלך. בוויסט אין הכרזה הנותנת ליריבים בשולחן מה הרכב הקלפים שלך ובאיזה קלפים את תקח
      4. גם ענין הנפילות. כתבת: "בויסט שחקן שרואה שהוא לא עומד בהתחייבות שלו, יכול להכשיל את כולם ככה סתם כי בא לו…" נכון, אבל זה הענין שאתה צריך לקחת בחשבון בכרזה שלך שיש מישהו שעלול לנסות להכשיל אותך ואם לדוגמא את המכרז 7 פיק צריך לדעת לנווט את המשחק שאתה תעמוד וגם אם מישהו נופל אתה לא תיפול איתו.
      מוזמן לבוא לשחק. אני מארגן משחקי וויסט מאז 2008! בקבוצת וויסט – ליגה וטורנירים בפייסבוק או בטלפון 052-2662637 עודד

  4. במשחק קבוצתי היכולות הקבוצתיות
    משחק זוכות זה לא לכאן ולא לכאן

    1. פלסף, תודה על תגובתך. דעתי שונה מדעתך. גם כשהקבוצה היא קבוצה של שניים (זוג) יש יכולת קבוצתית. במקרים רבים התיאום טוב יותר מאשר בקבוצות גדולות יותר, בהן לא תמיד כל אחד מתואם היטב עם כל אחד אחר.

    1. שאול, תודה על תגובתך.
      יש סוגים שונים של תחרויות ברידג', הנבדלים זה מזה בשיטת הניקוד על הצלחה או כישלון בביצוע חוזה. חוקי המשחק זהים בכולם. נדיר אבל יש גם תחרויות יחידים. בתחרויות יחידים מתחלף השותף בכל "יד" (חלוקת קלפים). במצב כזה היכולת לתאם עם השותף או השותפה מוגבלת

    1. טל, תודה על תגובתך.
      אני לא השתמשתי בשיטות כאלה. בעיקרון משחק הברידג' משפר או לפחות משמר את הזיכרון. לתלמידים שלי אני מציע להתחיל בלזכור את קלפי ה-A ואחר כך את קלפי ה-K וכהדרגה הלאה. חשוב לא פחות לזכור גם את מספר הקלפים ששוחקו בכל סדרה ובמיוחד בסדרת שליט.
      במקרה נחנתי בזיכרון טוב. אינני מומחה לשיטות לשיפור זיכרון. שיטות כאלה קבילות לקלפים בברידג' כמו לזיכרון של דברים אחרים. במקרה הייתה לי פעם שיחה עם ערן כץ שמומחה בנושא הזה. נדמה לי שעדיף לשאול אותו או אחרים עם מומחיות דומה ולא אותי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך