עובד שכיר משלם מס הכנסה מדי חודש, וגובה המס משוער – בהנחה שהוא יקבל שכר דומה עד סוף שנת הכספים. מדי חודש מתעדכן החישוב והמס הוא מס יחסי לאותו חלק של השנה. בסוף השנה נערך חישוב מסכם, ואם התברר שעובד שילם מס גבוה מדי, הוא זכאי להחזר. את ההחזר ניתן לבקש עד שש שנים לאחר תום שנת המס שבגינה מבקשים החזר, ומצורפות לו ריבית והצמדה של 4%.
הדבר אפשרי ומתרחש אם יש נסיבות מיוחדות המוגדרות בחוק, כאלה שלא הובאו בחשבון בחישוב שכר שוטף. דוגמאות לסיבות כאלה יש די והותר – מצבים משפחתיים והכנסות אחרות של בני משפחה, זיכוי בשל תרומה מוכרת, מימון טיפול בבן משפחה מקרבה ראשונה, סיום לימודים אקדמיים, עבודות נוספות במקביל, לידת ילד, פיטורין, מספר חודשים ללא עבודה, ועוד שפע של סיבות שונות ומגוונות. ההחזר מועבר ישירות לחשבון הנישום. אך יש תופעה מעניינת בתחום זה: המאכרים.
בארץ יש משרדי רואי חשבון רבים העוסקים גם או רק בהחזרי מס. שיטת העבודה שלהם, צורת העבודה ותחשיבי העמלות דומים מאוד לאלה של חברות המטפלות במימוש זכויות רפואיות. רואה החשבון פותח תיק (בדרך כלל תמורת כמה מאות שקלים, לעיתים יותר), וגובה אחוז מההצלחה בהחזר, בין 10% ל-30% ואולי אף יותר. ההסכם הנחתם דרקוני למדי וכולל פיצוי גבוה לרואה החשבון אם המטופל מבקש להפסיק את התהליך באמצע.
באתר רשות המסים קיים סימולטור לחישוב מס הכנסה וגם מדריך להגשת מסמכי בקשה להחזר מס. הבעיה היא שרבים חוששים לפנות ישירות, חוששים למלא טפסים מורכבים שאולי ירעו את מצבם, ולכן גם מפסידים הרבה. צריך לזכור שמס הכנסה איננו מיידע את הנישום על כספים שמגיעים לו, אף שכל פרטי הזיכוי, או לפחות רובם, נמצאים במאגרי המידע. החוק איננו מחייב את מס הכנסה לאתר את הזכאי ולכן מאותרים רק החייבים.
התהליך הזה יצר שוק גדול של מספקי סיוע בקבלת החזרי מס, וגם ליצירת כר נרחב לעושק בשכר הטרחה. עבור מילוי טפסים והגשתם לפקיד שומה – תהליך פשוט לעוסקים במקצוע זה בשגרה – הם דורשים סכומים גבוהים, וזה לא הגיוני. אם כי יטען מי שיטען כי זה שכר עבודה עבור ידע שנרכש ביזע ודמעה, עד אישור המקצוע על ידי לשכת רואי חשבון.
בינתיים רק חברה אחת בתחום השכילה להקים פורמט חדש ויצאה איתו לדרך זה עתה. בתהליך זה של גיוס מנויים בסכום נמוך, היא איננה גובה כל סכום שהוא בגין הצלחה. אם דרך זו תצליח לייצר קבוצת מנויים גדולה ומרוצה, יש להניח שיתקיים תהליך נרחב של חבר מביא חבר. מדובר בחידוש שכדאי לעודד. אולי הוא גם יביא לפעילות של חברות אחרות בתחום זה.
5 תגובות
איך אתה מסביר את התנהגות מס הכנסה בזה שאת החוב של "הנישום" כלפיהם הם תובעים, אפילו בכוח תוך ביצוע עיקולים וכו' ואיל את חובותיהם כלפי "הנישום" אם אפילו לא טורחים ליידע אותו שלא לדבר על להחזיר לו את כספו, הגם שיש ברשות מערכת ממוחשבת משוכללת והם יכולים לדעת בכל רגע נתון כמה כסף ולמי הם חייבים.
האם זו אינה התנהלות של גנבים?
כך צריכה לנהוג מדינה כלפי אזרחיה?
לכן שלא יתפלאו אם יש בישראל הון שחור.
אם תאמר שזוהי ההתנהלות על פי החוק הרי שזה עוד יותר גרוע. איזו חברה אנושית יוצרת חוק שמטרתו הקלת גנבת כסף מהציבור?
ההסבר קל ופשוט – יש אכן חוק שחייבים לשלם. אין חוק, והוא חסר, "חוק זכויות האזרח" , שבו הכלל הוא שכל חוב של הממסד לאזרח חייב להיות מוחזר , מכל מוסד – מס הכנסה, ביטוח לאומי וכל רשות אחרת. אין קשר להון שחור שזו בעיה נפרדצת.מס הכנסה חסרת נתונים על זכויות משום שהמערכת איננה מערכת "אח גדול" שמחברת כל מערכות המידע של זכויות אזרח, משום שאין לה כל נתוני האזרח בביטוח לאומי, במחלקות רווחה, במשרד הפנים ועוד. זו הלקונה בחוקים כיום ויש לחוקק את חוק זכויות האזרח הדן באיחוד הזכויות להחזרים ותשלומים. אלה לא רק בהחזר מס, אלא גם לבשקר לאזרח שיש לו זכויות, שאיננו מכיר ואיננו יודע איך למצוא אותן. לדוגמה – אם חד הורית לילד בגילאים מסוימים זכאית לגימלת לימוד. מי יספר לה על זה?
מי למשל חוץ מאתר "כל זכות" יש לו כל הזכויות? לעיתים אלה הוראות שעה לקהלים ספציפיים וקטנים, ואם לא יגיעו אליהם בצורה יזומה – לא יראו אגורה. החוכמה היא להשיב כספים, לתת כספים ולא רק לחוקק חוק "שמגיע כסף" אבל אזרח איננו יודע או איננו מסוגל(או שני הדברים גם יחד) להגיע לממש את הזכות. את זה עדיין לא העלה אף מחוקק …
אין לי אלא לבכות על העושק של אנשים שמס הכנסה חייב להם. יש מי שתמורת 69 שח לשנת מס יבצע בדיקה והחזר, או 8 שח לחודש כמנוי. נותנים לכם ולא תקחו? אפשר עדיין ביומיים הקרובים גם 2014 !!
חפשו בגוגל "טקסאון". פתרון שונה מאד, חכם מאד, מהיר וממוקד.