מה חשוב לדעת לעצמאי על ביטוח לאומי

כיצד רואה חשבון יכול לעזור לעצמאי מול ביטוח לאומי?
יושב ליד מחשב
תמונה: freepik

בשעה טובה ומוצלחת החלטת לפתוח עסק ולהיות עצמאי במדינת ישראל. כדי להתחיל בפעילות העסקית ועל מנת להפיק חשבוניות כחוק עליך לפתוח תיק ברשויות המס, ולאחר פתיחת התיק במע"מ ובמס הכנסה, עליך לשנות את המעמד שלך גם במוסד לביטוח לאומי. פתיחת תיק עצמאי בביטוח לאומי מחייבת מילוי טופס דין וחשבון רב שנתי (טופס 6101), ולאחר הגדרת המעמד כעובד עצמאי מקבלים פנקס מקדמות לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי בריאות.

מי נחשב לעובד עצמאי על פי הביטוח הלאומי?

עובד עצמאי, על פי ההגדרה בביטוח לאומי, הוא מי שעונה על אחד מהתנאים הבאים:

  • עוסק במשלח ידו 20 שעות בממוצע, לפחות.
  • ההכנסה החודשית הממוצעת של העוסק ממשלח ידו שווה או עולה על 50% מהשכר הממוצע. בשנת 2023 החישוב הוא 5,935 ₪.
  • עוסק במשלח ידו 12 שעות בשבוע בממוצע לפחות, וההכנסה החודשית שלו ממשלח ידו שווה או עולה על 15% מהשכר הממוצע, כלומר סכום של 1,781 ₪ החל ב-1 בינואר 2023.

עובד עצמאי אשר אינו עונה על תנאים אלה ייחשב במוסד לביטוח לאומי כבעל הכנסה שלא מעבודה לצורך עניין התשלום של דמי הביטוח והזכאות לקצבאות.

כיצד מחושב דמי ביטוח לאומי לעצמאי?

חישוב דמי ביטוח לאומי מבוצעים על סמך ההצהרה על גובה ההכנסות השנתי הצפוי בעת פתיחת התיק. לאחר הגשת הדוח השנתי מבצעים חישוב מדויק יותר המבוסס על הכנסותיו של העצמאי, והחישוב מבוצע בדרך הבאה:

טבלת דמי הביטוח לעובד עצמאי מעל גיל 18 ועד גיל הפרישה:

חלק מההכנסה עד 60% מהשכר הממוצעחלק ההכנסה שמעל 60% מהשכר הממוצע ועד 47,465 ש"
דמי ביטוח לאומי2.84%12.83%
דמי בריאות3.1%5%
סה"כ5.94%17.83%

חישוב תשלום ביטוח לאומי אצל עצמאי

חשוב לציין כי גובה התשלום החודשי לביטוח לאומי עבור עובד עצמאי נקבע בהתאם לגובה הרווחים שלו מהעסק, כלומר ההכנסות השנתיות בניכוי ההוצאות המותרות בניכוי. מי שעונה על הגדרת עצמאי במוסד לביטוח לאומי אך ההכנסה שלו נמוכה מסכום של 2,968 ₪ בחודש, נכון לשנת 2023, ישלם כמו אדם שהכנסתו בסכום זה.

לאחר פתיחת התיק מקבלים פנקס מקדמות ויש לשלם מדי חודש דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, כאשר ניתן להגדיל או להקטין את המקדמות בהתאם לצורך ולהכנסה של העצמאי.

גובה התשלום לביטוח לאומי מחושב בהתאם לגובה הרווחים של העצמאי, לכן סכום המקדמות החודשיות שיש לשלם נקבע על פי הצהרת העצמאי כל גובה ההכנסות הצפוי בעת פתיחת התיק, ובהמשך סכום המקדמות יחושב על פי השומה האחרונה של העצמאי, כאשר המידע מגיע לביטוח לאומי דרך רשות המיסים. מי שההכנסה שלו עלתה או ירדה ב-10% לפחות רשאי לפנות לביטוח לאומי ולהגיש בקשה לתיקון המקדמות. 

לאחר קבלת השומה הסופית של העצמאי ממשרד מס הכנסה, פקיד המוסד לביטוח לאומי יחשב מחדש את דמי הביטוח שהעצמי חייב בהם ויישלח עדכון לגבי ההפרשים לזכותו או לחובתו של העצמאי, ויש לשלם את ההפרש בזמן.

חשוב לדעת כי חלק מהתשלומים של דמי הביטוח הלאומי שהעצמאי משלם בפועל יוכרו כהוצאה מוכרת בשנת המס ויש אפשרות לנכות אותם מגובה ההכנסה באותה שנת מס על מנת להקטין את חבות מס הכנסה שהעצמאי חייב לשלם. יש להימנע מפיגורים בתשלום דמי ביטוח מאחר שהם גוררים הצמדה וקנסות, ובמקרים מסוימים ביטוח לאומי יפעיל הוצאה לפועל ויקטין את הגמלאות שמגיעות לעובד העצמאי או שהוא ישלול את הגמלאות המגיעות לעצמאי.

כיצד רואה חשבון יכול לעזור לעצמאי מול ביטוח לאומי?

כל עצמאי חייב לשלם את המקדמות לביטוח לאומי בזמן ועליו להגיש דיווחים לרשות המיסים במועד. חשוב להיעזר ברואה חשבון כדי להתנהל נכון מול המוסד לביטוח לאומי ולהימנע משלילת גמלאות וזכויות. לעצמאי יש זכויות וחובות מול ביטוח לאומי ובעזרת רואה חשבון מנוסה מתנהלים נכון מול המוסד וניתן להגיש בעזרתו בקשות להקטנת או להגדלת המקדמות בהתאם להכנסות השוטפות בעסק.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

צילום של גדעון

מלחמת התשה 2023

אסטרטגיית-העל של הטרוריסטים שונאי ישראל