התלבטות בין תואר ראשון ללימודי תעודה מטרידה הרבה סטודנטים שעומדים לעשות את צעדיהם הראשונים באקדמיה. במאמר הבא נציג את היתרונות והחסרונות של כל אפשרות, וגם נסביר באיזה מסלולים כדאי לתת עדיפות לתואר או תעודה.
יש כיום מגוון רחב של מקצועות ומסלולי לימוד באקדמיה, אבל נדמה שדווקא ההיצע הגדול יוצר בלבול בקרב הסטודנטים לעתיד. את אחת ההשלכות של התופעה ניתן לראות בהתלבטות בין לימודי תואר ראשון לתעודה מקצועית. יותר ויותר סטודנטים מתקשים להחליט איזה מסלול מתאים להם והתוצאה היא עוגמת נפש עוד לפני המפגש הראשון עם המרצה.
עם זאת, ניתן לפתור את הבעיה באמצעות היכרות עם היתרונות והחסרונות של כל אפשרות. כדאי גם לזכור שכל סטודנט מחפש משהו אחר בקריירה ויש לקחת בחשבון את ההבדלים בין המסלולים עצמם.
מאפייני תואר ראשון לעומת תעודה מקצועית
קודם כל כדאי להצביע על המאפיינים של כל מסלול. לימודים אקדמיים נחלקים לתואר ראשון, תואר שני ודוקטורט (תואר שלישי), ומי שמתכנן קריירה באקדמיה חייב את התואר הראשון כדי להתקדם. בלימודי תואר ראשון יש כאמור מגוון רחב של מקצועות ותחומים. הלימודים נמשכים בדרך כלל 3-4 שנים, בסיום הלימודים מקבלים הבוגרים תעודת BA המקנה אפשרות להמשיך ללימודי תואר שני ולרוב יש צורך בעבודת מחקר.
לימודי תעודה נמשכים תקופה קצרה יחסית והם נקודתיים ומקצועיים יותר. ישנם תחומים אשר ניתן ללמוד גם באמצעות תואר ראשון וגם באמצעות לימודי תעודה, למשל לימודי כלכלה וניהול, לימודי סיעוד, לימודי הוראה, לימודי פיתוח תוכנה ועוד. לעומת זאת ישנם תחומים שניתן ללמוד רק באמצעות תעודה כגון לימודי חשמלאות, לימודי טכנאות ועוד. מסלול מקצועי של לימודי תעודה מתאים למי שמבקש להשלים הכשרה קודמת, להתמקצע בתחום מסוים או לבצע הסבה בקריירה. מנגד, הם אינם מעניקים זכאות להמשך לימודים לתואר שני או דוקטורט.
הבדל לא פחות משמעותי בין המסלולים נובע מתנאי הקבלה. בלימודי תואר ראשון תנאי הקבלה נחשבים קשים יותר לעומת לימודי התעודה, שם הם נוחים יחסי. כך לדוגמא, בלימודי תעודה צריך להוכיח רק מספר מסוים של שנות לימוד, לעומת תואר ראשון שבו תנאי הקבלה כוללים 12 שנות לימוד, ציון בגרות מסוים ולרוב גם ציון פסיכומטרי.
איך אדע מה מתאים לי?
מי שיודע במה הוא מעוניין לעסוק או שלחילופין כבר סיים תואר ראשון באקדמיה יכול למצות את הפוטנציאל שלו רק בלימודי תעודה. במצב כזה אין טעם ללמוד תואר ראשון נוסף או לבזבז זמן על הכשרה תיאורטית. בחלק מהמסלולים ניתן לקבל תעודה מטעם משרד הכלכלה ולקצר בצורה משמעותית את הדרך לקריירה מתגמלת.
מנגד, לימודי תואר ראשון מתאימים למי שרוצה להרחיב אופקים ולהתעמק וכן מסוגל לאפשר לעצמו לא לעבוד או לעבוד באופן חלקי למשך כ-3 שנים. יש גם תחומים בהם אין ברירה אלא ללמוד לתואר ראשון, כמו למשל משפטים או רפואה. בסופו של דבר, ההחלטה היא סובייקטיבית ותלויה במאפייני הסטודנט ובשאיפות האישיות שלו.