כמרצה באקדמיה אני בהחלט מאמין כי השכלה אקדמית היא נדבך חשוב מאוד בביסוס עתידם המקצועי של הצעירים הנמצאים בתחילת מסלול הקריירה. אלא שחלק ניכר מהסטודנטים טרם הגיעו לידי החלטה במה בעצם הם היו רוצים לעסוק בעתיד. רבים אחרים אולי כבר גמרו אומר לגבי הכיוון שהם שואפים אליו, אלא שנסיבות החיים, כמו אולי הבשלה מחשבתית או שינוי בסדרי העדיפויות, יביאו אותם בסופו של דבר לכיוון שונה מזה שאליו חתרו בתחילת הדרך. הקושי בניבוי העתיד מוליד את שאלת המפתח: באילו נושאים הכי כדאי לצעירים, בתקופה הנוכחית והנראית לעין, להשקיע את משאביהם במטרה לטפס בצורה הטובה ביותר במעלה היררכיית המעמד, ההכנסות וכדומה.
כבר מלכתחילה ברצוני להבהיר כי אני מתייחס לסוגיה באופן כללי. זאת העצה שאני נותן בדרך כלל גם לצעירי משפחתי. אולם אין ספק כי במקרה פרטי זה או אחר יתאימו לצעיר המסוים דגשים אחרים. אולם בטרם אציב את המלצותיי, אני מבקש להציג כמה עובדות שהמלצותיי מתבססות על השילוב ביניהן.
ראשית, חשוב להבין כי העולם נעשה ממוחשב. בכל מקום ובכל תחום טכנולוגיית המידע היא תשתית חיונית. בחוד הטכנולוגיה הלוהטת הזאת ממוקם האינטרנט, המחבר אותה אל כל ישות אישית, עסקית, חברתית ושלטונית. קצב השתלטות המערכות הממוחשבות על חיינו רק הולך וגובר. האינטרנט מוליד יכולות ויישומים חדשניים בקצב מסחרר. מה שהיה נכון עד לא מכבר, מיושן היום. כך נוצרת הזדמנות למי שדואג להישאר מעודכן, ולו בגזרה מסוימת של ההתפתחות. והרבה ידע בתחום ניתן לרכוש באופן עצמאי באמצעות הרשת.
שנית, המחשוב בכלל והאינטרנט בפרט מאיצים את תהליך הגלובליזציה. הלקוחות והמוכרים כבר לא מחויבים לשכון בקרבה גיאוגרפית. הסחר האלקטרוני כבר ניצח את המסחר המסורתי, ואף מעצים את הישגיו. יתרה מכך, יותר ויותר עובדים עושים מלאכתם לא במקום עבודתם, אלא מהבית. והבית יכול בהחלט להימצא בארץ אחרת ואף ביבשת נפרדת מזו שבה ניצבת מִפקדת החברה.
שלישית, סין בדרך להפוך למעצמה הכלכלית המובילה. הם הפכו מיצרנים עבור חברות זרות לבעלים של חברות עולמיות, וכעת גם לצרכנים גדולים בפני עצמם. יש להם עדיין דרך ארוכה לעשות כדי לזכות בכתר, אולם כל יום שחולף רק מחזק את הטיעון. ובסין יש קושי למקומיים ליצור קשר עם יתר העולם בשל הבדלי תרבות, מנטליות, שפה וכדומה. הם זקוקים לדוברי סינית שיתווכו בשני הכיוונים. אין רבים כאלה, בוודאי לא בארצנו. חשוב להביא בחשבון לא רק את הביקוש העתידי הגבוה יחסית בתחום זה, אלא גם את ההיצע השואף לאפס של ישראלים בעלי יכולות כאלה.
מכאן אני יכול לעבור להמלצה הכללית. מי שחושב קדימה, מומלץ שישקיע בשלושה כיוונים וירכוש ידע בתחום האינטרנט, בשפה הסינית וגם בשפה האנגלית. כן, המרכיב האחרון יאפשר לאיש המקצוע לתת שירותיו גם לחברות בארצות צפון אמריקה ומערב אירופה, ובמקרים הולכים ורבים אפילו מביתו בתל אביב. והרי גם בארצות אלה השוק זקוק לדוברי סינית.
עצתי זו נכונה לכל תחום שבו יעסוק בסופו של דבר הסטודנט של היום. כמנהל, כיזם, כסוחר, כמקדם אתרי אינטרנט, כפרשן, כאיש תיירות, כמתווך, כמומחה בשירותי בריאות, וכן הלאה וכן הלאה, הוא יגדיל סיכוייו להצליח לאין שיעור אם יהיה מצויד בידע ויכולת בשלושת התחומים האמורים. כל זאת גם ללא קשר למסלול לימודיו האקדמיים.
8 תגובות
נשמע לי מעניין ומאוד מעשי
צריכים לחשוב על זה ברצינות
אין חכם כבעל ניסיון
ללא ספק, רכישת כלים להתמודדות עם צרכי העולם- היא חיונית ועל כך קיימת הסכמה רחבה – למעט המגזר החרדי הפטור מבעיות פרנסה שכן הוא נסמך על עבודת אישתו הנרצעת ו"תרומתו" של המגזר העובד. .
השאלה המענינת היא כיצד אדם בוחר/נקבע תחום עיסוקו. מדוע אחד יהי עובד כפיים, אחר מוזיקאי ושלישי רופא.. או סוחר בסטה בשוק. מהן התכונות האישיותיות- הנסתרות ברובן- שיכוונו את הצעירים ל תחום ספציפי.
שואלים ילד- "מה תרצה להיות כשתגדל? " האם הוא באמת יודע? ואם ישיב – כבאי- האם באמת התכוון לזה ..
האר את עינינו בבקשה
סין זה הכיוון
שם השינוי
שם יזדקקו להכי הרבה משרות חדשות
עם כל הכבוד לסין
אינטרנט קודם לכל
ועוד כדאי להבין בשוק המניות
עיצות נכונות
לא הכל הייטק בעולם
אני עם קורפל