מנהלי העתיד שלנו לא יהיו מוכנים

ההתייחסות הלא נכונה לטכנולוגיות המידע
תמונה יונתן קורפל
יונתן קורפל

לטוב ולרע, עולמנו מסתמך יותר ויותר על טכנולוגיות המידע. רוב האנשים, ובכללם המשכילים והבכירים, לא מודעים להיקף המהפכה שמתחוללת כאן ועכשיו. מספר המחשבים, כולל אלה שמצויים בכיסו של כל אחד מאתנו, גדול בהרבה ממספר האנשים בכדור הארץ, והפער גדל בצורה מדהימה. בימים האחרונים פורסם כי בעתיד הלא רחוק צריכת החשמל הקשורה לרשת האינטרנט, ובראש ובראשונה מרכזי האחסון הגדולים של ענקיות הרשת, תגיע לכדי 20% מכלל צריכת החשמל בעולם. אני נמנע מלגלוש לפרטים ולדרכי החישוב, אבל התמונה הכללית והכל כך משמעותית ברורה. כריית הביטקוין, שמתקיימת על בסיס מערכות ממוחשבות מקוונות, היא לבדה כבר צורכת חשמל בכמות שעולה על הצריכה של מעל כמאה חמישים מדינות בעולם (כל אחת בנפרד). וזאת רק ראשית המסע הגדול של המטבעות הווירטואליים. עד כאן סקירת ההתפשטות הדרמטית של טכנולוגיות המידע בהיבט הפיזי.

אם נבחן את ההיבט הכלכלי, התמונה מרשימה אף יותר. חמש החברות בעלות השווי הגדול בעולם, כולן מתחום טכנולוגיות המידע, כולן חצו את גבול ה-500 מיליארד דולר. על פי אנליסטים נחשבים, החברה שצפויה לעבור לראשונה בהיסטוריה את רף השווי של טריליון דולר היא חברת אמזון, "בסך הכול אתר אינטרנט" שחשיבת בעליו ומנהליו תואמת את קצב וכיוון ההתפתחות חסרת התקדים של ענף טכנולוגיות המידע.

כאשר ארגון, יהיה אשר יהיה תחום עיסוקו, מבקש להתייעל ואולי לשפר מיקומו במרוץ הגלובלי המגביר את הקצב, עליו להצטייד היטב ובחוכמה בטכנולוגיה היקרה, ובשיבוץ נכון טכנולוגיה זו תספק החזר השקעה חיובי ביותר. אולם כאשר האימוץ נכשל, המחיר כבד. לפני כשנה הודיעה חברת "כימיקלים לישראל בע"מ" על הפסקת פרויקט של הכנסת מערכת מידע מסוג ERP לחברה, תהליך שהחל רק שלוש שנים קודם לכן. בו במקום רשמה החברה בספריה הפסד של מיליארד שקל. המנכ"ל הלך הביתה, לא מנהל הפרויקט או מנהל מערכות המידע.

המנהלים אינם אמורים לתכנת, גם לא לארגן את בסיסי הנתונים או לאבטח את תקשורת הנתונים, אולם הם נושאים באחריות למחשוב המערכות, בהיותן כלי מפתח בהצלחה או חלילה בכישלון של הארגונים. הם זקוקים להבנה כדי שיוכלו להידבר עם נציגי הטכנולוגיה המתקדמת ולקבל החלטות אסטרטגיות בנדון. לו היה בכך צורך יכולתי להלעיט אתכם כאן בעשרות רבות של סיפורים מהמציאות המצביעים על הקשר שבין ניהול לבין מערכות מידע והשפעתו על פריחה או קריסה של ארגונים. חלק מהם פורסמו גם כאן במדור במשך השנים.

אם כך היינו מצפים שהמנהלים לעתיד, בעת הכשרתם באקדמיה, ירכשו שם יותר ויותר ידע, יכולות וכלים שיוכלו למנף כאשר יקבלו לידיהם את ההובלה ויטפסו מעלה בסולם ההיררכי. אלא שהתמונה רחוקה מאוד מלהשביע רצון. למרבה התדהמה היא אפילו ממש קשה ומדאיגה. לכאורה אינני אובייקטיבי. את רוב חיי המקצועיים עשיתי כמנהל חברות בתחום המחשוב. אלא שזה מעל 13 שנים אני מרצה באינטנסיביות באקדמיה. נחשפתי אישית למספר לא מבוטל של מוסדות השכלה בקטגוריה זו. התמונה שגיליתי הדהימה אותי. במוסדות אקדמיים רבים בוגרי מחלקות במדעי החברה, כמו כלכלה, ממשל ופוליטיקה, חינוך וסוציולוגיה, אינם לומדים דבר וחצי דבר בנושא. אפילו לא מבוא למערכות מידע. רוב הסטודנטים האלה יהפכו ברבות השנים למנהלים, חלקם בעמדות בכירות. איך ייפתר חוסר הידע הבסיסי הזה בעתיד?

גם במחלקות לניהול התמונה רחוקה מלהיות ורודה. ברוב המוסדות, מלבד קורס אחד של מבוא למערכות מידע הסטודנטים אינם לומדים את התחום. במקרים אחדים הם מקבלים שיעור אחד נוסף בלבד. הנהלות המחלקות האלה מעדיפות להקדיש את המשאבים לשיעורים אחרים, חלקם כאלה שיכולים להקנות למנהלי העתיד יכולות שהינן שוליות עד זניחות, וגם זה במקרה הטוב, לעומת הנושא התשתיתי המרכזי כל כך שאנו דנים בו כאן. ההתייחסות של הנהלות המחלקות גוררת כמובן יחס דומה מצד הסטודנטים, שרואים בקורסים בנושא משוכה הכרחית שחייבים לדלג מעליה, אף שלכאורה אין בכך שום תועלת מבחינתם.

רק כדי להמחיש את גודל הפער בין מה שהסטודנטים מקבלים לבין מה שהם זקוקים לו, אספר את שמתרחש באחת האוניברסיטאות במחלקה לניהול תיירות ומלונאות. מי שעיניו בראשו לא יכול שלא להבחין שכל תעשיית המלונאות והתעופה התיירותית נשלטת בידי הסחר האלקטרוני. הזמנות כרטיסי טיסה וימי אירוח במלונות ובדירות פרטיות מתבצעות באינטרנט, שמטפלת בתחום זה ובתחומים נלווים בראייה גלובלית. אתרי האינטרנט הגדולים שהשתלטו על השיווק והמכירות בענף התיירות, מרוויחים יותר מבתי המלון ומחברות התעופה ברבות מהעסקאות שהם מתווכים בהן. אלא שבמחלקה האמורה לניהול תיירות ומלונאות החליטו ששיעור על הסחר האלקטרוני, שהיה שיעור בחירה, יורד ממצבת הקורסים לטובת קורסים בנושאים שוליים, שלא אנקוב בשמם משום שאינני רוצה לפגוע. פשוט לא יעלה על הדעת שבוגר תואר אקדמי בניהול תיירות ומלונאות לא יחווה קורס חובה משמעותי שיוקדש לסחר אלקטרוני בענף.

לדעתי על הנהלות המחלקות, המוסדות האקדמיים והמועצה להשכלה גבוהה לתת את הדעת לחיזוק ההשקעה בהשכלה בתחום טכנולוגיות המידע. אין מדובר באופנה חולפת או בפרשנות אישית של מאן דהוא. זוהי תופעה עולמית אדירה המציגה כלי עבודה חדשים, וכל בוגר אקדמיה חייב לשלוט בהם היטב, יהיה חוג הלימוד שלו אשר יהיה, ובוודאי מי שאנו משקיעים בהכשרתם כמנהלי ומנהיגי העתיד.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

14 תגובות

  1. הבעיה המרכסית היא שטווח ההבתכלות כאן הוא מקסימום שבועיים קדימה במקום שנות דור לפחות

  2. לא רק בתחום המיחשוב
    האנשי המקצוע כאן טובים
    אבל המנהלים גרועים וזה מוריד את הכל לרמה נמוכה

  3. מצד שני האקדמיה שלנו היתה תמיד שמרנית ומנותקת מהתעשיות

  4. תמיד אחרי כמה שנים רואים שהוא צדק וגם אם לא, שלא תעזו להגיד

  5. כדי לחזק את התפיסה של הדרדרות האקדמיה ורפיסותה, ממי שהיה בה ומאס בה, צריך רק לקרוא בבלוג google.wixsite.com/taliacademy

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

פרה בשדה

חץ בענף רפת החלב

השפעת נזקי המבצע והחלטות האוצר על ענף רפת החלב

תמונה של נוח

לא רק מכות

מבט אל אירועים שבהם נהרגו ערבים

צילום של יוסי

גזירה משמים?

איך לרתום תהליכי שינוי שכבר קורים בחברה החרדית